Index Vakbarát Hírportál

A németek betiltják a gyerekeknek készült okosórákat, mert kémkednek utánuk

2017. november 20., hétfő 16:41

A német telekommunikációs ügynökség (Bundesnetzagentur) betiltotta a gyerekeknek szánt okosórákat, és arra kéri a szülőket, hogy minden ilyen eszközt semmisítsenek meg – írja a Verge.

Az ügynökség szerint az a baj ezekkel az eszközökkel, hogy gyakorlatilag lehallgatókészülékként működnek, mert a beléjük épített hangos funkciók, például a telefonálás miatt beépített mikrofonjuk van. Bár a németek nem említik, a BEUC nevű európai fogyasztóvédelmi szervezet korábban azt is kifogásolta, hogy az órák GPS-funkcióján keresztül a gyerekek tartózkodási helye is könnyen hozzáférhető.

Mindkettő azért probléma, mert ezeknek az eszközöknek a szakértők szerint gyatra a biztonsága, könnyedén feltörhetők, és általában az se világos, hogyan kezelik a begyűjtött adatokat. A BEUC vizsgálata szerint az egyik gyártó például titkosítatlan formában küldte el a gyerekek adatait kínai szerverekre – írja a Gizmodo.

Az egyre intenzívebb európai fellépés az okosórák ellen a Verge szerint segíthet abban, hogy a gyártók javítsanak a gyakorlatukon, és fokozzák az eszközeik biztonságát.

Rovatok