Index Vakbarát Hírportál

Újra összeugorhat az Apple a nyomozókkal

2017. november 20., hétfő 10:24

November elején egy fegyveres férfi 26 embert ölt meg egy templomban a texasi Sutherland Springsben. Akkor a hatóságok két telefont találtak a helyszínen: egy régebbi LG-t és egy iPhone SE-t. A helyi nyomozók most hivatalosan is az Apple-höz fordultak, hogy segítsen hozzáférni az általa gyártott mobil tartalmához – írja a Techcrunch.

Az ügy azért figyelemre méltó, mert tavaly év elején már volt egy hasonló eset. Akkor a kaliforniai San Bernandinóban történt 2015-ös lövöldözés elkövetőjének az iPhone-jára akartak bejutni a nyomozók, amihez a cég segítségét kérték. Ebből aztán élénk és Amerikában nagy érdeklődést kiváltó harc bontakozott ki az Apple és az FBI között.

Utóbbi azt akarta, hogy a cég építsen hátsó ajtót a mobiljai titkosításába, hogy az ilyen esetekben a hatóságoknak ne állják útját a biztonsági funkciók. Az Apple viszont ellenállt, mert szerinte ezzel a saját készülékei biztonságát általában is gyengítené, így azok is rosszul járnának, akik semmilyen bűnt nem követtek el.

Ez az ellentét újra és újra visszatér az utóbbi években. A lényege, hogy a hatóságok szerint a titkosítás káros, mert segít elbújni a bűnözőknek, ezért hátsó ajtót kérnek a cégektől.

A szakértők viszont már sokszor elmondták, hogy nincs olyan, hogy biztonságos hátsó ajtó, hiszen ha azt a jófiúknak nyitva hagyják, semmilyen garancia nincs rá, hogy a rosszfiúk, vagyis kiberbűnözők ne tudnák ugyanúgy kihasználni. Ráadásul attól is tartanak a cégek és a szakértők, hogy hiába ígérik a hatóságok, hogy csak indokolt esetben élnének a hozzáférés lehetőségével, ez nem lenne kellőképpen garantált.

Ezúttal azonban az Apple igyekszik elébe menni az egész huzavonának, és önként ajánlották fel a segítségüket, hogy a nyomozók hozzáférhessenek a telefon tartalmához. Feltehetően nem arról van szó, hogy meggondolták magukat, hanem éppen arról, hogy más módszerekkel segítenének megkerülni a konkrét készülék védelmét, hogy ne kelljen a minden más telefont is érintő biztonsági funkciókhoz nyúlniuk.

Rovatok