Index Vakbarát Hírportál

Az Apple begyújtja az AR-rakétákat

2017. november 22., szerda 09:09

Az Apple már az idén ősszel bemutatott mobiljaival egyértelművé tette, hogy ráfekszik a kiterjesztett valóságra (AR), de médiaértesülések szerint 2020-ra saját AR-szemüveget is piacra akarnak dobni. Ezen a téren erősítettek azzal, hogy felvásárolták a Vrvana nevű kanadai startupot – tudta meg a Techcrunch.

A Techcrunch két névtelen forrás alapján azt írja, az Apple 30 millió dollár (8 milliárd forint) körüli összeget fizetett a 2005-ben alapított cégért.  Az ügyletnek azért van nagy jelentősége, mert az Apple hivatalosan még nem beszélt az AR-headsettel kapcsolatos terveiről, így a pletykákon túl ez az első komolyabb jele annak, milyen irányba tart a cég.

A Vrvana fejlesztette a Totem nevű headsetet, amely ugyan a boltokig nem jutott el, a tesztelői viszont imádták. A cég úgy hirdette, mint egy "extended reality" eszközt, amellyel a kiterjesztett és a virtuális valóság is megtapasztalható egyetlen kütyüvel. (Az "extended reality" szó szerint leginkább kiterjesztett valóságként fordítható magyarra, de ezt már az "augmented reality" kisajátította magának, holott ez utóbbi szó szerint inkább kiegészített valóság lenne.)

Technikai értelemben az a fő különbség, hogy a Totem nem a felhasználó saját szemével látható fizikai valóságra húzza rá a digitális réteget, hanem a headsetbe épített kamerákkal a headset kijelzőjén reprodukálja, ami a valóságban is a felhasználó előtt terül el. Ez pontosabb animációkra és az AR és VR közötti zökkenőmentesebb átjárásra ad lehetőséget. A módszer hátránya meg az, hogy a kamerák lassabbak, mint az emberi szem, így még van mit leszorítani a látencián.

Hasonló megoldások már léteznek, a Vrvana viszont kifejezetten céges partnerekre és üzleti felhasználásra fókuszált, ami az Apple-nél is bevallottan az egyik legfontosabb terület az AR fejlesztésében.

Rovatok