Index Vakbarát Hírportál

Az Apple meglepődött, hogy kínai gyerekek illegálisan túlóráztak az iPhone X miatt

2017. november 22., szerda 10:35

Miután az Apple megtudta, hogy a fő ázsiai beszállítójánál középiskolás diákok törvénytelen mennyiségben túlóráznak a telefonjai összeszerelése miatt, leállíttatta ezt a gyakorlatot – írja a Bloomberg.

A Financial Times írta meg még kedden, hogy Csengcsouban háromezer diák dolgozott egy helyi gyárban, amelyet a tajvani Foxconnhoz tartozó Hon Hai üzemeltet. A diákok gyakornokként dolgoztak három hónapon keresztül, akár napi 11 órát is. Az Apple közleménye szerint a munka önkéntes volt és a gyár fizetett is érte, viszont a gyerekek valóban a kínai törvényben megengedettnél többet dolgoztak, ezért amint ez kiderült, léptek az ügyben.

Az Apple kínai partnereit évek óta kritizálják a munkakörülményeik miatt, az Apple ezért már korábban is kérte őket, hogy javítsanak a feltételeken. Ennek ellenére magát az Apple-t is sok bírálat érte, amiért a kritikusok szerint látszatintézkedésekkel akarja letudni a problémát, miközben profitál a dolgozók kifacsarásából.

Idén a helyzetet fokozta az is, hogy a szokásos terhelést jelentősen megnövelte, hogy az Apple gyors egymásutánban két új mobilt is bemutatott, az iPhone 8 (és 8 Plus) mellett az X-et is, márpedig egy esetleges csúszás érzékenyen érinthette volna a céget, hiszen azt jelenthette volna, hogy az utóbbi készülék nem kerül időben piacra a karácsonyi szezon előtt.

Li Csiang, a kínai munkaügyi visszaélésekkel foglalkozó New York-i China Labor Watch alapítója szerint az Apple ezzel a húzással saját maga teremtette meg a keresletet a dolgozók túlhajtására.

Az Apple valójában már hetekkel ezelőtt tudott erről, mégse oldotta meg a helyzetet

– mondta, bár azt ő is elismerte, hogy az utóbbi időben javult a helyzet.

A Foxconn is jelezte, hogy tilos náluk ez a gyakorlat, és bár egyes egységeinél valóban előfordult, a gyakorlatot megszüntették, és nem fog többé előfordulni.

Rovatok