Index Vakbarát Hírportál

Baromfiürülék lehet a jövő energiaforrása

2017. november 23., csütörtök 14:30

Baromfiürülékéből készülhet a következő alternatív energiaforrás, amely a szenet is kiválthatja – írja az MTI.

Izraeli kutatók szilárd fűtőanyaggá alakították a szárnyasok ürülékét. Összességében több energia keletkezik, mint amennyit az eljárás igényel. Az alternatív energiaforrás előállításával mérsékelhető az üvegházhatású gázok kibocsátása. Az eljárásnak több környezetbarát előnye is van:

A szárnyasok ürüléke terhet jelent a környezetnek, és kórokozókat is tartalmaz. A kezelés megoldja ezeket a problémákat. A hulladékból alternatív energiaforrás lesz

– mondta Amir Gross, a Beér-Seva-i Ben Gurion Egyetem (BGU) munkatársa.

A kutatók az Applied Energy szaklapban mutatták be az eredményeiket. A tanulmányban összehasonlították az általában növényi maradványokból készült bioszén és a baromfiürülékből készült hidroszén előállítását. Megállapították, hogy a szárnyasok ürülékéből kevesebb energiaráfordítással és kisebb környezeti terheléssel állítható elő szén.

A hidroszén úgynevezett hidrotermális karbonizáció, az ürülék 250 Celsius-fokra melegítésével keletkezik. A végeredmény egy szénhez hasonló szilárd tüzelőanyag. Ha jövőben a világ minden szárnyasának székletét átalakítanák hidroszénné, az a villamosenergia-termeléshez használt szén tíz százalékát váltaná ki – mondta Gross.

A növényekből készülő fűtőanyagokkal szemben más előnyökkel is jár a baromfiürülék-szén. "Ha ebből a célból kukoricát ültetnek, az terheli a talajt, trágyát kell használni és a táplálék nem szolgálja az embereket vagy állatokat" – monda Gross, aki kiemelte, hogy a madárürülékből készült szénnek nincs kellemetlen szaga: "Nincs szárnyas- vagy ürülékszaga, szénszaga van".

Rovatok