Index Vakbarát Hírportál

A Firefox szólni fog, ha feltört oldalon járunk

2017. november 24., péntek 09:28

Fontos új funkciót kap a Firefox: a böngésző figyelmeztetni fog, ha olyan oldalon járunk, ahonnan hekkerek adatokat loptak – írja az Engadget.

A böngészőt fejlesztő Mozilla a népszerű Have i been pwned? nevű oldallal, illetve az azt működtető Troy Hunt nevű biztonsági szakértővel működik együtt az új funkció kialakításában. Ahogy korábbi cikkünkben is írtuk, ezen az oldalon bárki ellenőrizheti az emailcíme alapján, hogy érintett-e valamilyen szolgáltatás feltörésében, vagyis ellophatták-e az ő adatait, hozzáférhettek-e az ő fiókjához is.

A fejlesztés még korai stádiumban jár, de a lényege az lesz, hogy ha a gyanútlan internetező olyan oldalra téved, amelyről már kiderült, hogy feltörték, a böngésző ezt rögtön jelzi is. Nem tiltja meg, hogy ennek ellenére belépjen, aki akar, csak szól, hogy érdemes figyelni, esetleg jelszót változtatni.

Az más kérdés, hogy a meghekkelt (és mondjuk jobb esetben a biztonsági hibát azóta orvosoló) oldalak mennyire fognak örülni, ha a világ egyik legnépszerűbb böngészője a felhasználóikat riogatja. Ez függ attól is, hogy végső formájában hogy fog kinézni a funkció, de a kezdeményezés mindenképpen üdvözlendő, és nem biztos, hogy baj, ha az oldalak üzemeltetői is tudják, hogy ha nem figyelnek eléggé a felhasználóik adataira, arról sokan fognak értesülni.

A Mozilla az utóbbi időben igyekszik több fronton is újítani, múlt héten mutatták be a Quantumot, a Firefox szebb-modernebb-gyorsabb verzióját.

Rovatok