Index Vakbarát Hírportál

A csehek kiadnak egy orosz hekkert Amerikának

2017. november 27., hétfő 20:30

Egy prágai bíróság úgy határozott, hogy a Washington és Moszkva kötélhúzásának középpontjában álló orosz számítógépes bűnözőt a cseh hatóságok kiadhatják az Egyesült Államoknak.

A legfelső bíróság a döntéssel, hogy Jevgenyij Nyikulin, aki az Egyesült Államok szerint számos vezető internetes cég, a Linkedln és a Dropbox számítógépes rendszereibe hatolt be és onnan információkat lopott el, kiadható az amerikai hatóságoknak, megerősítette az első fokú bírói ítéletet.

Az ügy politikai szempontból igen kényes. A Kreml ismételten bírálta azokat az amerikai lépéseket, amelyek harmadik országokból állampolgárai kiadatását követelték, és egyéb internetes lopások ügyében maga is Nyikulin kiadatását kérte.

A végső döntés a cseh igazságügy-miniszter kezében van, aki jóváhagyhatja vagy megakadályozhatja az egyik vagy másik országba történő kiadatást.

Nyikulin először fellebbezést nyújtott be az ellen, hogy kiadják akár az Egyesült Államok, akár Oroszország részére, később azonban a hazájába történő visszaküldés elleni fellebbezést visszavonta.

Az orosz számítógépes bűnözőt a cseh hatóságok 2016 októberében, az amerikai kormány által kért Interpol-körözés alapján fogták el.

A mostani prágai bírósági döntése egybeesik azokkal az amerikai vizsgálatokkal, amelyek jelenleg zajlanak egy, a tavalyi elnökválasztás befolyásolására törekvő állítólagos orosz kampány ügyében.

Az Egyesült Államok nyomozó hatóságai arra a következtetésre jutottak, hogy Oroszország számítógépes rendszerekbe tört be, e-mail levelezést szivárogtatott ki és propaganda kampányt szervezett annak érdekében, hogy befolyásolja a 2016 novemberi elnökválasztást, amelyet Donald Trump nyert meg. Moszkva visszautasítja a vádakat.

Nyikulin egy ügyvédje néhány hónapja azt állította, hogy FBI-ügynökök megpróbálták védencét rávenni arra: ismerje el, hogy a választás előtt betört az amerikai Demokrata Párt számítógépes hálózatába. Maga Nyikulin azt mondta, hogy nem vett részt ilyen akciókban, az amerikaiak vádjai alaptalanok.

Rovatok