Index Vakbarát Hírportál

A navigációs rendszer hibája okozhatta a Szojuz-fiaskót

2017. november 29., szerda 15:45

A globális műholdas navigációs berendezés meghibásodása miatt zuhanhatott le a Fregat gyorsító blokk 19 műholddal együtt, amelyet kedden bocsátottak fel az oroszországi Vosztocsnijból űrállomásról, írja az MTI a TASZSZ orosz hírügynökségnek névtelenül nyilatkozó orosz űrkutatási illetékesre hivatkozva.

A Szojuz-2.1b típusú hordozórakéta kedden sikerrel startolt ugyan, és annak első három fokozata a terveknek megfelelően vált le, ám a negyedik, a Fregat elnevezésű fejblokk nem juttatta el a kijelölt orbitáli pályára a műholdakat.

"Az előzetes adatok szerint műszaki meghibásodás történt a gyorsító blokkban elhelyezett műholdas navigációs rendszerben, amely a GLONASS és a GPS jelei alapján működik, és amelynek feladata, hogy a Fregat nagyobb pontossággal állítsa pályára az űrberendezéseket" – mondta a TASZSZ-nak nyilatkozó illetékes.

Egy nappal korábban az Interfax a Roszkoszmoszból származó értesülés alapján azt írta, az előzetes adatokból arra lehet következtetni, hogy "emberi tényező", programozási hiba okozta a bajt. A RIA Novosztyi forrása szerint a harmadik rakétafokozat leválása és a Fregat fejblokk bekapcsolása között történhetett valami.

Egyértelmű hivatalos tájékoztatás ugyanakkor még sem a baleset okáról, sem a Fregat és a vele együtt eltűnt műholdak sorsáról nem hangzott el. Több forrás szerint a szerkezetek az Atlanti-óceánba zuhanhattak, mások viszont nem zárják ki, hogy még a világűrben lehetnek, ennek azonban szakértők szerint elenyésző a valószínűsége.

Sem Oroszország, sem más ország megfigyelő szolgálatai nem észlelték, hogy a Fregat vagy a műholdak darabjai szárazföldre hullottak volna le.

Rovatok