Index Vakbarát Hírportál

Kémszoftverbotrányba keveredett a HP

2017. november 29., szerda 11:22

Alig csitult el a Lenovo adware-fiaskója (a cégre 3 és fél millió dolláros büntetést róttak ki a laptopjaikra előre telepített VisualDiscovery nevű kártékony program miatt), itt az újabb botrány: egy sor jelentés futott be arról, hogy a HP ügyfeleinek gépeire olyan analitikai-telemetriai szoftverkliens települt engedély nélkül, ami adatokat továbbít a HP-nak, ráadásul mindezzel alaposan lecsökkentve a számítógépek teljesítményét.

A titokban installált szoftvert először november 15-én vették észre: a "HP Touchpoint Analytics Service" nevű eszközkezelő-program egy már ismert szoftvert, a “HP Touchpoint Manager” váltotta a felhasználók gépein, anélkül, hogy rákérdezett volna az ügyfelektől, szeretnék-e a szoftverfrissítést elvégezni.

A HP ügyféltámogató oldalán az egyik panasz szerint a program teljesen leterheli a gépet, ami folyamatosan kerreg, a feladatkezelőben pedig folyamatos aktivitást mutat, programokat indít és állít le.

Az egyelőre nem világos, hogy pontosan mikor és hogyan került a HP-felhasználók gépeire a nem túl barátságos szoftver, elképzelhető, hogy az aktuális Windows frissítéssel jött csomagban, vagy a HP kliensasszisztensén keresztül települt, írja az Engadet. Akárhogyanis, a felhasználók dühösek a tudtuk és megkérdezésük nélkül végbement szoftvertelepítés és adatgyűjtés miatt.

A HP hivatalos reagálásában azt hangsúlyozta, hogy 2014 óta árulják gépeiket a “HP Touchpoint Analytics” szolgáltatással, ami anonim módon gyűjt diagnosztikai adatokat a hardvereszközök teljesítményéről, de ezeket az adatokat csak a felhasználók kifejezett engedélyével továbbítják csak a HP-nak. A felhasználók bármikor kilőhetik és törölhetik a programot. A szoftver nemrég frissült, de nem változtattak a biztonsági beállításain, tette hozzá a HP.

Rovatok