Index Vakbarát Hírportál

A SpaceX kedden csúcsra járatja az újrahasznosítást

2017. december 11., hétfő 11:12 | hat éve frissítve

Tizenharmadik teherűrhajós küldetésére készül a SpaceX: a tervek szerint kedden, magyar idő szerint délután háromnegyed hat után egy perccel 2177 kilogramm utánpótlást és tudományos felszerelést indítanak útra a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a floridai Cape Canaveralból.

Frissítés: egy nappal elhalasztották a startot, technikai okokból kedd helyett szerdán indítják a Falcon-9 rakétát:

Az eredetileg  keddre előirányzott CRS-13 (Commercial Resupply Service) küldetés különlegessége, hogy a Falcon 9 rakéta és a Dragon teherűrhajó is járt már egyszer az űrben, azaz a SpaceX újrahasznosítási programjának kiteljesedését láthatjuk az előttünk álló startban.

A Falcon 9 első fokozata 2017. június 3-án repült először: akkor is Dragon űrhajót vitt az űrbe a CRS-11 küldetésben. A Dragon 2015 áprilisában a CRS-6 küldetés keretein belül vitt felszerelést az ISS-re.

A start idejére kiadott időjárás-előrejelzés kedvező, 90 százalékos esélyt mutat a zavartalan fellövésre, bár nagy magasságú szelek azért még közbeszólhatnak, ahogy előre nem látott technikai hiba, vagy egyéb zavaró körülmények miatt is szenvedhet halasztás a küldetés.

A CRS-13 küldetés a Cape Canaveral légibázis 40-es rakétaállásából (SLC-40) indul majd, és ha minden jól megy az első fokozat körülbelül ugyanoda, a LZ-1 landolóhelyre érkezik majd vissza. A több mint 250 tudományos kísérletet cipelő Dragon űrhajó körülbelül tíz perccel a start után éri el ideiglenes Föld körüli pályáját, ahol kinyitja majd napelemtábláit. Ezután a teherűrhajó irányhajtóműveivel az ISS pályájára navigálja magát, ahol pénteken éri be az űrállomást.

A Dragont a NASA két űrhajósa, Mark Vande Hei és Joe Acaba kapja majd el a Canadarm robotkarral. Az űrhajó az ISS Harmony moduljához lesz dokkolva, és egy hónapig lesz része az ISS-nek. A tervek szerint január 13-án tér vissza a Földre, megpakolva az ISS-en már elvégzett kísérletek eredményeivel.

Rovatok