Index Vakbarát Hírportál

Amerika nagyot lépett a szabad internet kinyírása felé

2017. december 14., csütörtök 20:13 | aznap frissítve

Eltörölte a netsemlegességet biztosító előírásokat az Egyesült Államok Szövetségi Kommunikációs Bizottsága (FCC) csütörtökön, írja a BBC. A bizottság három republikánus tagja igennel, két demokrata tagja nemmel szavazott a hatóságot vezető Ajit Pai előterjesztésére, amelyben a netsemlegesség eltörlését javasolta.

A döntés azt a 2015 februárjában hozott határozatot írja felül, amelyet az akkor még demokrata többségű kommunikációs bizottság fogadott el, és amely eddig bebiztosította a netsemlegességet. Ezek olyan szabályok voltak, melyek megtiltották a netszolgáltatóknak, hogy leállítsák vagy lassítsák a hozzáférést bizonyos tartalmakhoz, vagy fizetség ellenében egyes tartalomszolgáltatókat olyan előnyben részesítsenek, amelynek eredményeként azok szolgáltatásai másokénál gyorsabban juthatnának el a fogyasztóhoz.

A netsemlegesség eltörlése sokak szerint a felhasználók és a kisebb cégek helyett a legnagyobb netszolgáltatók érdekeit szolgálja ki. Az Egyesült Államokban óriási vitát kiváltó téma jelentőségéről ebben a cikkben írtunk részletesebben:

Nyitókép: düh és gyász az FCC székháza előtt (Brendan Smialowski/AFP)

Rovatok