Index Vakbarát Hírportál

Egyszer sem nézett ki az ablakon a Blue Origin első utasa

2017. december 15., péntek 11:54

Sikeres rakétatesztet hajtott végre kedden Jeff Bezos, multimilliárdos Amazon-főnök űrhajózási cége, a Blue Origin. Hetedik repülésén a New Shepard rakéta az új továbbfejlesztett hajtóművel 99,39 kilométeres magasságba juttatta a továbbfejlesztett Crew Capsule 2.0 nevű űrkabint, aminek viszont ez volt az első tesztje.

A nyugat-texasi indítóállásról felbocsájtott űrkabinról már korábban tudni lehetett, hogy nagyobb ablakokkal látták el, mint a korábbi modellt – ennek a fizetőképes jövendőbeli űrturisták csábításában van nagy szerepe. Ezzel összefüggésben a Blue Origin csütörtökön közzétett egy meglehetősen érdekes és látványos videót, ami a 11 perces utat mutatja végig, két belső kameraállásból:

A felvételeken a kabin belső tere látható, egy ülésbe szíjazott próbababával, és jól megfigyelhető a 70 centi széles 1 méter magas ablakokon keresztül elénk táruló látvány is. A videó egyik érdekessége egyrészt a rögzített eredeti hang, ami alapján nagyjából lehet tudni, hogy mikor áll le a hajtómű, mikor válik le a kapszula a rakétatestről, mikor nyílnak az ejtőernyők.

A másik érdekesség, hogy bár a kabin nem érte el a közmegegyezés szerint az űr határának számító 100 kilométeres magasságot (az úgynevezett Kármán-vonalat), de ahhoz tényleg nagyon-nagyon közel járt, így a mikrogravitációnak köszönhetően egész látványos a kabinban lebegni kezdő apró porszemcsék, hulladékdarabkák súlytalansági tánca.

A 99,27 kilométeres csúcspontja elérése után a rakéta utolsó fokozata megkezdte a visszatérést, és irányított függőleges landolással tért vissza a kijelölt helyre. A 120méterrel följebb jutó űrkabin landolását ejtőernyők segítették, a földet érés pillanatában 1,6 km/órás sebességgel mozgó szerkezetet retrorakéták begyújtása lassította szinte nullára, hogy a landolás pihepuha legyen.

Nyitókép: a New Shepard Crew Capsule 2.0 landolás után (Blue Origin)

Rovatok