Index Vakbarát Hírportál

Kőbányára költöztetik a közlekedési múzeumot, 2022 előtt nem nyit ki

2017. december 15., péntek 14:12

Új budapesti helyszínen, az egykori Északi Járműjavító területén épülhet meg az új Közlekedési Múzeum, derül ki az Indexhez pénteken eljuttatott hivatalos közleményből. A jó ideje bezárt és bizonytalan sorsú intézmény a kormány döntése szerint Kőbányán, az 1-es és 28-as villamosvonalak találkozásánál kaphat új otthont.

Tehát a 2015 áprilisában bezárt múzeum kálváriája (ami a városliget körüli harcok, botrányok miatt vált igen fájóvá) a jelek szerint véget ér: a MÁV korábbi Északi Járműjavítójának dízelmozdony-javító csarnokát felhasználva, annak átépítésével és bővítésével kap teret gyűjteményei elhelyezéséhez. Az előzetes tervek körülbelül 30 ezer négyzetméteres épületkomplexummal számolnak, ami a korábbi városligeti helyszínnél lényegesen nagyobb terület. Ezzel kétségkívül nyer a múzeum: nagy járművek kiállítására is alkalmas, tágas csarnokokról van ugyanis szó.

Autentikus múzeumi helyszín

Az összesen 7 hektáros ipari jellegű területen helyet kaphat a múzeum rossz állapotú telephelyeit felváltó új restaurációs és raktározási központ, a dokumentumtár, a szabadtéri kiállítás, és akár a nosztalgiajáratok végállomása is. „A döntéssel megnyugtatóan rendeződött a Közlekedési Múzeum elhelyezésének ügye és beért a 2016 óta zajló előkészítő munkánk. Az akkor kitűzött céloknak megfelelően a Kormány szerdai döntésével sikerült az intézmény 120 éves múltjához, rangjához méltó új, újabb évszázadra szóló víziót és jövőképet adni a Közlekedési Múzeumnak” – mondta Vitézy Dávid, a Közlekedési Múzeum főigazgatója.

A Liget Budapest projekt miniszteri biztosa és a Közlekedési Múzeum közös javaslatára 2017. május 17-én döntött a kormány az addigi koncepció felülvizsgálatáról. A döntéssel lehetőséget kap a múzeum, hogy fő kiállítóhelye ne a Városligetben, hanem új helyszínen, a korábbi tervekben szereplőnél nagyobb területen legyen, olyan környezetben, ami lehetővé teszi a közlekedési gyűjtemény (vasúti járművek, autóbuszok, villamosok stb.) teljes spektrumú bemutatását.

"A 2009-ben bezárt, azóta üresen álló Északi Járműjavító a hazai vasúti jármű- és mozdonygyártás, majd később mozdonyjavítás egykori fellegváraként autentikus múzeumi helyszín" – fogalmaz a közlemény, és ezzel valószínűleg a legtöbb közlekedésbarát egyet is ért. Az 1962-ben átadott, részben műemléki védettségű Dízelcsarnok a világháború utáni vasúti ipari építészet egyik kiemelt jelentőségű épülete. Az 1870-től itt működő Magyar Királyi Államvasutak Gép- és Kocsigyárának legrégebbi csarnokában a Magyar Állami Operaház fejlesztése valósul meg, amellyel aktívan együttműködik majd a Múzeum, ezáltal új kulturális negyeddé formálva az elhanyagolt ipari zónát. A Dízelcsarnok az Északi Járműjavító legnagyobb és legkedvezőbb elhelyezkedésű épülete: nem csak a Kőbányai úthoz esik közel, de a Könyves Kálmán körút és az 1-es villamos felől is könnyen megközelíthető lesz.

A reformkorból a jövőbe

A múzeum tervezése a kormánydöntés nyomán jövő év elejétől megkezdődik, az új ütemterv és költségvetés a tervek birtokában, 2018 során készülhet el. A múzeum vezetősége bízik abban, hogy “az új helyszínen az intézmény újra nemzetközi szinten is jegyzett, a világ vezető közlekedési múzeumai között számon tartott kiállítóhelyként, tudásközpontként és családi szabadidős célpontként születhet újjá”.

A tervezett új és korszerű állandó kiállítás bemutatja majd a magyar közlekedéstörténet legfontosabb tárgyi emlékeit a reformkortól indulva napjainkig, a térképektől a gőzmozdonyokig, a kontinens első metrójától az Ikarus-gyár legfontosabb járműveiig. Ennek érdekében a Múzeum korábbi gyűjteményének aktív bővítésébe kezdett, illetve több régi jármű restaurálását is tervezik.

A múzeum a jövőbe is tekint: „A következő évtizedekben a közlekedés fejlődése az elmúlt évszázad talán legnagyobb hatású társadalmi és gazdasági változásaival jár együtt. A robbanómotor búcsúzik, a digitalizáció és az elektromos közlekedés térnyerése, a közlekedés átalakulása a gazdaságra, iparra, társadalomra, városokra, életvitelre olyan fokú hatást gyakorol, ami a Közlekedési Múzeum új kiállítását is meghatározza majd” – mondta Vitézy Dávid.

Szétválik a repülési gyűjtemény, az űrhajózási gyűjtemény sorsa bizonytalan

A közleménnyel kapcsolatban felmerülő kérdéseinkkel a múzeum kommunikációs osztályához fordultunk, amitől az alábbi válaszokat kaptuk:

A városligetben a lebontott múzeumi épület helyére tervezett épület már nem a múzeumé lesz?

A Kormány májusban hozott még döntést a Közlekedési Múzeum városligeti történeti épületének eredeti tervek alapján történő rekonstrukciója mellett. Itt a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum egyik tagintézményeként a magyar innováció történetét, a világhírű magyar műszaki találmányokat és feltalálókat bemutató interaktív kiállítás jön létre. A beruházó a Városliget Zrt.

Óvatos becslések szerint mikor fogadhatja az első látogatókat az új helyén a múzeum és mennyibe fog kerülni a múzeum kialakítása a járműjavítóban?

Az új Közlekedési Múzeum projektjének teljes körű megvalósítása januárban azonnal megindítandó előkészítési munkák után legalább 4 év (tervezés, engedélyezés, épületkivitelezés, kiállításépítés).

A várható költségekre csak a tervezés előrehaladtával tudunk olyan adatokat közzétenni, melyeket aztán felelős beruházóként tartani is lehet.

Várhatóan az összes gyűjtemény helyet tud-e kapni az új helyen? Gondolunk itt a 2015-be bezárt repüléstörténeti kiállításra, azon belül az űrhajózási gyűjteményre, vagy akár a műszaki tanulmánytárra.

A választott új helyszín tágasságának köszönhetően az új épület alkalmas lesz azon kiállítások és funkciók befogadására, amelyeket eddig külső helyszíneken kaptak helyet. A Múzeum kiterjedt állománnyal rendelkező könyvtára, archívuma és nagy felszereltségű oktató- és restaurátor-műhelye is itt helyezkedik majd el, és minden a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum ernyője alatt működő intézményt szolgál majd. A új helyszín természetesen nem jelenti jelenlegi tagintézményeink bezárását, sem költöztetését; a budapesti Műszaki Tanulmánytár, a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény és az Elektrotechnikai Gyűjtemény egyaránt jelenlegi helyszínein maradnak. A repülési gyűjtemény legértékesebb darabjai Ferihegyen találhatók ma is, az idén felújított Aeroparkban, amelyet az LKK-val közösen működtetünk.

A még raktárban lévő repülési anyagot a reptéri kiállítóhely és az új múzeumi főhelyszín között tervezzük megosztani.

A gyulaházai Farkas Bertalan nevével fémjelzett űrkutatási központ terveivel kapcsolatban van-e fejlemény?

Az űrhajózási gyűjteménnyel kapcsolatban előkészítő munka zajlik, amelynek összefogója a Magyar Turisztikai Ügynökség. A Közlekedési Múzeum a műtárgyakat természetesen biztosítja, de a kiállítás minden további részlete az MTÜ illetékességi körébe tartozik.

Nyitókép: Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum

Rovatok