Index Vakbarát Hírportál

Szexuális zaklatási ügy a Microsoftnál is

2017. december 15., péntek 11:12

Egy öt évvel ezelőtti állítólagos nemi erőszak rossz kezelése miatt kell védekeznie a Microsoftnak abban a perben, amit a női munkavállalók elleni hátrányos megkülönböztetések miatt indítottak az informatikai óriás ellen. A per maga nem kifejezetten szexuális visszaélésekről, hanem a Microsoftnál dolgozó nők diszkriminálásáról szól: a felperes egy Katherine Moussouris nevű egykori menedzser, aki azt állítja, hogy bár jobb volt a teljesítménye, rendszeresen rosszabb értékelési pontszámokat adtak neki, mint a férfi kollégáinak. A vád szerint a Microsoft szisztematikusan kisebb bért ad a női munkavállalóinak, és eleve aránytalanul kevés nő dolgozik a cégnél.

Ebben a diszkriminációs perben került most elő az az évekkel ezelőtt írt levél, amelyben a Microsoft egy másik korábbi női  munkatársa vádolja azzal a céget, hogy nem vették komolyan a panaszát egy férfi kolléga ellen, aki a nő állítása szerint őt álmában szexuálisan bántalmazta.

A nyilvánosan meg nem nevezett nő azt állítja, hogy 2012-ben, még Microsoft-gyakornokként, amikor kidőlt egy parti után, egy férfi kollégája álmában akarata ellenére szexuálisan beléhatolt. Azon kívül, hogy kórházba ment és a rendőrséghez fordult, a cég HR-osztályát is megkereste az eset után, ők azonban azt mondták, továbbra is együtt kell dolgoznia a férfival, csak a támadó íróasztalát tették arrébb az övétől.

A panasz szerint a Microsoftnál a nőket a férfi menedzserek és munkatársak rendszereresen  szexualizálják, ami számos szexuális bántalmazáshoz, időnként nemi erőszakhoz vezet, mely gyakran büntetlenül marad. Eszerint ez különösen tréningeken, társasági alkalmakon rendszeres. A Microsoft, amellett, hogy mint mondják, általában is mindent megtesznek a biztonságos munkakörnyezetért, azt hangsúlyozza, hogy nagyon komolyan vették ezt a panaszt is: az áldozatnak minden támogatást megadtak, noha végül nem indult semmilyen rendőrségi eljárás az ügyben.

Rovatok