Index Vakbarát Hírportál

Ártatlanokat tartóztattak le az ip-címük miatt

2017. december 21., csütörtök 12:59

Két gyermek gondozókhoz került egy hétvégére, amíg a szüleiket kihallgatta a téves címre kimenő rendőrség. Tizenhárom ártatlan embert hallgattak ki pedofília vádjával. Öt esetben ártatlanok digitális eszközeit foglalták le házkutatások során. Ezekre a hibákra derített fényt egy angliai kommunikációs biztos hivatala (IOCCO), amelynek többek közt az a feladata, hogy a hatóságok - rendőrség, nemzetbiztonság - adatgyűjtési módszereit monitorozza.

Sok probléma arra vezethető vissza, hogy hibásan kezelik az internetezők hozzáférését azonosító ip-címeket -  írja a Sky News. Az ip-cím azonosítja a hálózaton az eszközöket, ez mondja meg, hogy hová kell küldeni az információkat. Ezeket az azonosítókat azonban ideiglenesen osztják ki a felhasználóknak,

csak akkor lehet egy konkrét földrajzi helyhez kötni az ip-címet, ha megvan a használat pontos ideje.

A netszolgáltatóknak meg kell őrizniük az ügyfeleik kommunikációs adatai, ám nagy eltérés van abban, hogy a különböző rendszerek miként rögzítik az ip-címekhez tartozó információkat. Például azt, hogy egy bizonyos időben melyik előfizetőnél volt aktív a cím. Ez pedig sok hibalehetőséget jelent Sir Stanley Burton kommunikációs biztos szerint.

Az IOCCO szerdán adta ki a jelentését a 2016-os állapotokról, és ebben az áll, hogy az ártatlan emberek nagy eséllyel lehetnek katasztrofális események részesei a hatósági hibák miatt. 

Rovatok