Index Vakbarát Hírportál

Elfogadták az 5G első szabványait

2017. december 21., csütörtök 14:57

Elfogadták a 3GPP tagjai az ötödik generációs mobilhálózatok, az 5G egyik specifikációját, amit azt jelenti, hogy megtették az első lépést a 5G véglegesítése felé. Ezekre a szabványokra fognak épülni a később kereskedelmi forgalomba kerülő 5G-s eszközök, legyen szó akár telefonokról, hálózatra kötött szenzorokról, vagy az adótornyok tetejére szerelt rádiós berendezésekről.

A most elfogadott specifikáció azt írja le, hogy az 5G milyen frekvenciasávokban működik majd. Ezek közt vannak alacsonyabb frekvenciák, például a 600-700 MHz-es tartományban, míg a másik végleten egészen 50 GHz-ig elmegy a rádiós szabvány.

Azzal, hogy kőbe véstek bizonyos részleteket, az 5G-t hasznosító állami szervezetek és vállalatok is mozgásba lendülhetnek. Így például már el lehet gondolkodni azon, hogy milyen frekvenciákat szabadítsanak fel, és adjanak bérbe az illetékes állami hivatalok az érdeklődő mobilszolgáltatóknak. Az biztos, hogy mostantól tényleg érdemes belevágni néhány nagyobb szabású 5G pilotba, például amilyent Zalaegerszegen is terveznek a mobilipari cégek az önvezető autóknak kiépített tesztpálya környezetében.

Az 5G minden részletét lefedő teljes szabványcsomag elfogadása 2018 szeptemberében várható. Addig még rengeteg egyeztetés van hátra, és ez nem egyszerű, hiszen több tucat világcég vesz részt a munkában. A most elfogadott szabványról kiadott közleményt például az alábbi néhány cég jegyzi:

Huawei, Ericsson, Intel, Nokia, Samsung, AT&T, BT, China Mobile, China Telecom, China Unicom, Deutsche Telekom, Fujitsu, KT Corporation, LG Electronics, LG Uplus, MediaTek, NEC Corporation, NTT DoCoMo, Orange, Qualcomm, SK Telecom, Sony Mobile Communications, Sprint, TIM, Telefonica, Telia Company, T-Mobile USA, Verizon, Vodafone és ZTE.

A vállalatok elvileg mind abban érdekeltek, hogy minél hamarabb elkezdődhessen a tényleges munka, az 5G hálózatok kiépítése. 

Rovatok