Index Vakbarát Hírportál

Beperelték az Apple-t az iPhone lassítása miatt

2017. december 22., péntek 15:55

Csoportos pert kezdeményez az Apple ellen két Los Angeles-i lakos, mert a mobilgyártó szándékosan lelassította a régebbi iPhone modellek működését, amikor piacra dobta az újabb modelleket, és erről semmit sem mondott a vevőinek - írja a MacRumors.

Stefan Bodganovich és Dakota Speas a kereset szerint az iPhone 7 és több korábbi modell tulajdonosai voltak, amikor azt vették észre, hogy a készülékeik lelassulnak. Azt mondják, hogy nem jelezték a beleegyezésüket az Apple felé, hogy lassíthatja a készüléket, és nem volt lehetőségük dönteni arról, hogy az iPhone-juk a normálisnál lassabbá váljon, vagy sem.

Kaliforniára és az Egyesült Államokra akarják kiterjeszteni a csoportos keresetet, szóval perben születő döntés minden amerikai lakosra érvényes lenne, akinek a birtokában volt egy iPhone 8-nál régebbi modell.

Az Apple a héten beismerte, hogy lassítja a készülékek működését, amikor azt észleli a telefonon futó rendszer, hogy az aksi nem tudja leadni a csúcsteljesítményhez szükséges energiamennyiséget. Ennek az egyik oka az aksi elhasználódása lehet, de hőmérsékleti körülmények is gátolhatják az akkumulátorok hibátlan működését. Az Apple az iOS 10.2.1-es frissítésben adta ki az új energiakezelő funkciót, és elsősorban azt akarta megakadályozni, hogy az energiahiányos állapot a készülék váratlan leállásához vezessen.

A módszer kritikusai leginkább azt kifogásolják, hogy a készülék érezhető és mérhető lelassulása miatt sokan úgy gondolhatják, ideje újabb telefont venni, és nem tudnak arról, hogy elég lehet az akkumulátort lecserélni újabbra. A telefon rendszerében semmi sem utal arra, hogy a készülék akkumulátora milyen állapotban van, ezért nincs kézzel fogható magyarázata a lassításnak.

Rovatok