Index Vakbarát Hírportál

Luxushotel lesz a Nemzetközi Űrállomáson

2017. december 22., péntek 10:37

Néhány szupergazdag űrturista már megfordult a Nemzetközi Űrállomáson, pedig a fenti szolgáltatások korántsem mondhatók kényelmesnek, és az ember talán egy kicsit többet várna, ha elkölt egy rövid nyaralásra pár milliárd forintnyi összeget. Hogy mégis legyenek érdeklődők az űrturizmus iránt, az orosz űrhivatal, a Roszkozmosz meg akarja szüntetni a spártai körülményeket - írja a Popular Mechanics.

Luxuskabint akarnak felvinni, óriási ablakokkal, saját vécével, konditeremmel és wifivel

A húsztonnás és 15,5 méter hosszú modulban 92 köbméternyi privát tere lenne az űrturistáknak, négy hálószobával, amelyek mindegyikén lenne egy-egy nagyjából 22 centiméteres kémlelőnyílás, hogy a vendég bármikor gyönyörködhessen a kilátásban.  Az űrturistáknak ezen kívül űrsétára is lesz lehetőségük egy profi asztronauta társaságában.

Az 1-2 hetes túra 40 millió dollárba fog kerülni, erre jön rá az űrséta opciója, és további 20 millióért egy hónapra ki lehet terjeszteni az ott tartózkodás idejét.

A terveknek lehet némi köze ahhoz, hogy az oroszok pont most dolgoznak a 2021-ben felbocsátandó NEM-1 modul megépítésén. Ez egy tudományos és energiaellátási célokat szolgáló egysége lesz az Űrállomásnak. Eredetileg két modult akartak felvinni, de az orosz kormány végül csak egynek a megépítését támogatta.

Oroszország fő űripari beállítója, az RKK Energia azonban kitalálta, hogy a második modul lehetne vegyesen állami- és magánfinanszírozású, és az eredeti célokkal ellentétben használhatnák űrhotelként. Az RKK Energia találta ki az egész űrturizmust még az 1990-es években, és ennek csak az vetett véget, hogy az amerikai űrsiklók nyugdíjazása óta minden hely foglalt a Szojuzokon, nem tudnak turistákat az űrbe vinni. Ez akkor fog megint megváltozni, amikor a SpaceX már nemcsak rakományt visz az űrbe, hanem embereket is.

Rovatok