Index Vakbarát Hírportál

Valószínűleg orosz rakétakísérletet lehetett látni hazánkból

2017. december 26., kedd 12:20 | aznap frissítve

Kedd hajnalban különös légköri jelenséget rögzített a Zselici Csillagpark egész égboltot figyelő webkamerája. Fél ötkor, még azelőtt, hogy a Nap felkelt volna, keleti irányból a horizont fölött kékesfehér fényjelenség bontakozott ki, majd oszlott szét.

Az irány és az éjszakai rakétastartok esetében jól ismert magaslégköri fényjelenségek alapján valószínűsíthető, hogy egy orosz rakétateszt nyomait látta a zselici kamera. Ilyesmit igazán ritkán lehet látni hazánból, ezért rendkívül különleges jelenségnek számít.

Eredetét tekintve szóba jöhet például a Volvográdtól 100 kilométerre keletre lévő Kapusztyin Jar rakéta-kísérleti lőtér, ahol interkontinentális ballisztikus rakátákat (ICBM) szoktak az oroszok tesztelni, jellemzően titokban. Egyelőre nincs megerősített információ arról, hogy pontosan milyen rakétát és milyen célból teszteltek kedd hajnalban.

Update:Kiderült, hogy egy Topol/SS-25 tesztrakétát indítottak Kapusztyin Jarból, amivel „adatokat gyűjtöttek hatékonyabb rakétavédelmi lépések kifejlesztéséhez." Legutóbb szeptemberben teszteltek Topolt ezen a kísérleti telepen.

Egy tihanyi webkamera is látta a jelenséget:

via GIPHY

Az ehhez hasonló magaslégköri fényjelenségeket az okozza, hogy a rakétahajtóművekból nagy magasságban kiáramló vízgőz megfagy, és a jégkristályokon megcsillan a Nap fénye. A ma hajnali fényjátékot – amihez hasonlót a napokban a SpaceX vandenbergi légibázisról föllőtt Falcon-9-es rakétája okozott Kalifornia egén – egyébként Ausztriából és Romániából is lehetett látni:

Ha esetleg szemtanúja volt a ma hajnali látványosságnak, és esetleg le is fotózta, küldje el nekünk a képet, hogy megmutathassuk a többi olvasónak is.

A cikk a Légköroptika Facebook-csoportban összeszedett információk felhasználásával készült, ezúton köszönjük a segítséget.

Rovatok