Index Vakbarát Hírportál

Egy méterről is működik az új vezeték nélküli töltő

2017. december 27., szerda 22:28

Az Egyesült Államokban engedélyt kapott az Energous nevű cég, hogy piacra dobja az akár három láb távolságból, azaz körülbelül 90 centiméterről is működő vezeték nélküli töltőjét. Ebben a kérdésben a kommunikációs hatóság (FCC) volt az illetékes, mert a vállalat töltője rádiófrekvenciával sugározza át az energiát a feltöltendő eszközökre.

Vezeték nélkül kommunikáló eszközökre nem vonatkozik az engedély, ezt írja a BGR.com, így egyelőre le kell mondani arról, hogy a telefonunkat is ily módon töltsük. Persze sok más eszköz hasznot húzhat az új lehetőségből. Ide tartozhatnak például az okosórák, fitneszkarkötők és más, árammal működő kisebb háztartási eszközök. Akár a lámpák is vezeték nélkülivé válhatnak, ami rengeteg fúrástól-faragástól kímélhet meg minket.

Ugyanakkor felmerül az a kérdés, hogy vajon milyen hatással lehet az emberi szervezetre a távtöltő? Elvileg tisztázták ezt a kérdést, hogy az Energous megkapja az engedélyt. Aki viszont már a mobilok és a wifi router miatt is aggódik, valószínűleg nem fog rádiófrekvenciás töltőt telepíteni az otthonába.  

Az Energous ott lesz januárban a CES-en, Las Vegasban, így van némi esély rá, hogy az Index riporterei is működés közben megnézzék a valódi vezeték nélküli töltést.      

Rovatok