Index Vakbarát Hírportál

Magyar illegális mozis oldal bukott le azzal, hogy a nézők gépeivel kriptopénzt bányásztat

2017. december 27., szerda 15:08

A Moovie.cc nevű online filmes oldalon bukkant rá egy hazai kiberbiztonsági szakember a cryptojacking nevű pénzkereseti trükk kódjára. A népszerű oldal friss filmeket és tévésorozatokat kínál megnézésre ingyen, nagyjából YouTube-szerűen, de a tartalmai természetesen illegálisan vannak fenn. A filmforgalmazók emiatt régóta háborognak, de a jelek szerint a hatóságok nem nagyon tudnak mit kezdeni a helyzettel. Makay József biztonságtechnikai szakértő a blogján arra figyelmeztet, hogy az oldal a rengeteg (potenciálisan kártevőket terjesztő) reklám mellett új pénzkereseti módszert vetett be.

A cryptojacking annyit tesz, hogy egy weboldalba olyan kódot illeszt a gazdája, ami a látogatók gépének erőforrásait egy harmadik helyről származó feladatra fordítja, és valamilyen Bitcoinhoz hasonló kriptopénzt bányásztat vele. Ezt ősszel a Pirate Bay, a világ legnagyobb torrentoldala vetette be elsőként (pontosabban ez volt az első, nagyobb nyilvánosságot kapott eset), de azóta több fél- vagy teljes illegalitásban működő oldal vette már át. A moovie.cc az első magyar eset, ahol ez kibukik.

A cryptojacking nem okoz közvetlenül kárt az áldozat gépében, egyszerűen a processzor teljesítménye arra megy el, hogy a bányászat erőforrásigényes műveleteit végezze. Emiatt megeshet, hogy az egyéb feladatokra nem marad már lóerő, így akadozik mondjuk a film lejátszása. Az erőforrások ilyen eltérítése természetesen azzal is jár, hogy erősen melegszik a processzor, maximális fordulaton pörög minden hűtőventilátor, illetve egy tablet vagy akkuról működő notebook a szokásosnál hamarabb is merül le.

Rovatok