Index Vakbarát Hírportál

Megint 123456 lett a jelszó, maradhat?

2017. december 27., szerda 19:37

Elég sok bajt okozhat egy kiszivárgott vagy ellopott jelszó, amivel bűnözők élhetnek vissza, és bőven van mitől félni, hiszen 2017-ben is több százmillió fiókazonosító került illetéktelen kezekbe. A kiberbiztonsági kutatók legfeljebb annyit nyertek ezen a helyzeten, hogy láthatják, mivel próbálja megvédeni az adatait és az online fiókjait az átlagos internetező.

A SplashData által összeállított toplista alapján a szakértők egyik szeme sírhat, és a másik is, a lista élén ugyanis még mindig a teljes védtelenséget biztosító számsor áll:

123456

De ott van a második helyen a "password", egy rakás sportbéli kifejezés, keresztnév, és márkanév között.

Az egyszerű jelszavak használata megkönnyíti a személyazonosság ellopását, és a bűnözők a gyakran használt szavak alapján maguk is szótárakat állítanak össze, hogy a későbbiekben könnyen tudjanak találgatni. 

A Splashdata többek közt jelszómenedzselő appokat és szoftvereket forgalmaz, és saját ötmillió felhasználójának szokásai alapján állította össze a toplistáját. Ezek az appok pedig pont arra jók, hogy a legbonyolultabb jelszavakat is megjegyezzék az emberek helyett.

Rovatok