Index Vakbarát Hírportál

Hanghullámmal blokkolhatók a merevlemezek

2017. december 28., csütörtök 10:01

A hagyományos merevlemezek nem szeretik a rezgést, és a laptopokban rázkódás hatására maguktól leállnak, nehogy a miniatűr mechanikus leolvasókarok megkarcolják a forgó adattároló mágneslemezeket.

A kiberbűnözőknek bizonyos esetekben hasznos lehet a merevlemez blokkolása, például amikor egy bűncselekménnyel kapcsolatos adatrögzítést kell megakadályozni, de egy bankjegykiadó automatát vagy csavarokkal rögzített számítógépet nem olyan egyszerű megrángatni. Van azonban más lehetőségük is, hiszen hanghullámokkal is meg lehet rezgetni dolgokat.

Átmeneti meghibásodás és teljes rendszerleállás is okozható hanghatásokkal

- ezt derítették ki a Princeton és a Purdue Egyetemek tudósai. Kísérletükben egy különleges hangrendszert használtak, amellyel több szögből és különféle frekvenciákon játszottak le hangokat, hogy blokkolják a számítógépes merevlemez működését.

A kutatóknak sikerült leállítani biztonsági kamerákat, amelyek a támadás után nem tudtak több felvételt készíteni, valamint asztali számítógépeket, amelyeken a Windows lefagyott, a kék halál állapotába került. A támadáshoz elég közel kellett kerülni a rendszerekhez, de a hangerő növelésével a fegyver hatótávolsága is növelhető. Bankjegykiadó automatákon nem tesztelték a módszert, de elméletileg azoknál is megvan a támadás lehetősége.

A kutatók azt javasolják, hogy a fontosabb számítógépes rendszereket, amelyeknek könnyen a közelébe jutnak illetéktelenek, érdemes akusztikus védelemmel ellátni. Persze ennél is sokkal egyszerűbb átállni a hagyományos merevlemezekről ssd-re.

Rovatok