Index Vakbarát Hírportál

Nyílt forráskódú lesz az Apple egyik első operációs rendszere

2017. december 28., csütörtök 11:13

Az Apple egyik legnagyobb bukása volt a 1983-ban bemutatott Lisa, az egyik első személyi számítógép grafikus kezelőfelülettel, és rengeteg konfliktus forrása volt.

Az Apple akkori vezérigazgatója, John Sculley a Lisa miatt veszett össze az alapító Steve Jobsszal, az öt évnyi fejlesztésre elköltött 150 millió dollár ugyanis sohasem térült meg. Mindössze tízezer darabot adtak el az akkoriban 10 000 dollárba kerülő gépből, és a legyártott gépekből 2700 darab egy Utah állambeli szemétlerakóba került.

Steve Jobs a Microsoft-alapító Bill Gatesszel is összeveszett, és beperelte a Microsoftot, amikor bemutatták a Windowst, azt állítva, hogy ellopták a Lisa technológiáját. Erre Gates mosolyogva csak annyit válaszolt, hogy mindketten a Xerox szomszédjai voltak, akkoriban ott találták ki a legtöbb számítástechnikai áttörést, és valójában mind a ketten onnan vették az ötletet.

A Lisa (ami elvileg nem egy női név, hanem a Local Integrated System Architecture rövidítése) most újra életre kelhet, az amerikai Számítógéptörténeti Múzeum ugyanis 2018-ban kiadja az operációs rendszer forráskódjait. Erről a Lisa rajongói fórumán számoltak be. Mindez azt jelenti, hogy a Lisa ingyen letölthető és szabadon módosítható lesz, akárcsak a Linux.

Rovatok