Index Vakbarát Hírportál

Budapesti önjáró autós cég kap óriásbefektetést

2018. január 4., csütörtök 14:02

Az autók önjáró rendszerein dolgozó AImotive bejelentette, hogy sikeresen lezárt egy 38 millió dolláros befektetési kört, és a 9,8 milliárd forint körüli összegből folytatják a főleg kamerákra épülő, mesterséges intelligenciával támogatott megoldás fejlesztését. A vállalat autóival Budapesten is találkozhatunk.

Már Franciaországban és Kaliforniában is futnak az AImotive tesztautói, és az autóipari partnerek közt olyan nagy nevek vannak, mint a PSA Peugeot Citroën, a kínai SAIC és a Volvo. Tervezik a tesztek idei elindítását Japán, Kína és további amerikai államok közútjain – így többszörösére nőhet az önvezetős autóflottájuk mérete.

Az AImotive technológiája nagyban épít a látásra, mégpedig azért, mert a teljes globális közlekedési infrastruktúra is a vizuális információkra (táblák, útjelek) és az emberi sofőrök látására épül (erről részletesen írtunk korábban). Persze előfordulnak olyan körülmények, amikor az emberi sofőrök is hiába pislognak, alig látnak valamit, ezért az AImotive moduláris, rugalmasan bővíthető rendszere nem vizuális szenzorokkal is kiegészíthető, például lidarral vagy ultrahanggal.

Hasonló biztonsági szintet akarunk elérni, mint amilyen a repülőkön van

– mondta Kishonti László, a cég alapítója és vezérigazgatója, hozzátéve, hogy repülőn utazni tízezerszer biztonságosabb, mint autóba ülni, ha a megtett kilométerekre jutó balesetek számát vizsgáljuk. Pont ezért használja az AImotive a repülőgépgyártók által is alkalmazott szimulációs metódusokat, aminek olyan előnye is van, hogy jelentősen csökkenti a fejlesztésre fordítandó időt és költséget.

A szimulátor létrehozásához könnyű volt szakértőket találni. Kishonti egyik korábbi vállalata tesztelő (benchmark) szoftvereket gyártott, és ehhez is igen mély tudásra van szükség a számítógépes grafika területén, akárcsak a szimulátoroknál.

Napokon belül a Las Vegasban megrendezésre kerülő CES-en is láthatók lesznek az AImotive megoldásai, köztük az aiWare nevű, mesterséges intelligenciát gyorsító csip prototípusával. Ez kimondottan a nagy felbontású képek tartalmának felismerésére, feldolgozására van felkészítve, nagy teljesítményt ad le gyors válaszidővel, miközben a töredékét fogyasztja el annak az energiának, amit a gpu-alapú hasonló rendszerek működtetése igényel.

Kishonti László a tőkeemelésről elmondta, hogy az összeg 70 százaléka neves pénzügyi befektetőktől származik, akik „színtisztán pénzügyi megfontolások miatt tartják vonzónak a céget”. Ez az AImotive számára is előnyös, mint mondta, mert egy „független, technológiailag és üzletileg is sikeres vállalatot szeretnének felépíteni”.

Most 170-en dolgoznak az AImotive-nál, ebből több mint százötvenen a Szépvölgyi úton lévő irodában, ott zajlik minden kutatás és fejlesztés. A külföldi irodákban (USA, Japán, Finnország) teszteléssel és az értékesítéssel foglalkoznak. Mint Kishonti elmondta: a külföldi irodák egyben azt is jelzik a piacnak és a befektetőknek, hogy egy globális lefedettségű, skálázható technológiát építenek.

Borítókép: AImotive

Rovatok