Index Vakbarát Hírportál

Halálos fenyegetéseket kap a szabad internet kinyírója

2018. január 5., péntek 10:33

Lemondta a szereplését a világ legnagyobb techshowján, a jövő héten induló Las Vegas-i CES-en Ajit Pai, az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) elnöke, mert több halálos fenyegetést kapott – írja a Recode két névtelen bizottsági forrásra hivatkozva.

Ez már rövid időn belül a második eset, hogy Pait fenyegetés miatt éri, decemberben a netsemlegességet garantáló szabályok eltörléséről szóló szavazást kellett elhalasztania bombafenyegetés miatt. A fenyegetések annak az általános indulatnak az újabb hullámai, amelyeket a netsemlegességet biztosító szabályok tervezett visszavonása gerjesztett az Egyesült Államokban az utóbbi hónapokban. 

Az Egyesült Államokban óriási vitát kiváltó téma jelentőségéről tavaly tavasszal írtunk részletesebben. A lényeg, hogy az FCC még 2015 februárjában, heves viták után elfogadta a ma érvényben lévő  Nyílt Internet Rendeletet , amit akkor sokan az Obama-adminisztráció egyik legfontosabb eredményének tekintettek, mert azt hivatott garantálni, hogy  a netszolgáltatók elfogulatlan és egyenlő hozzáférést biztosítsanak minden internetes oldalhoz és szolgáltatáshoz.

A Donald Trump által kinevezett Ajit Pai vezénylete alatt azonban az FCC decemberben a korábbi állapot visszaállításáról döntött. A döntés kritikusai szerint ezzel a  nagy netszolgáltató cégek járnak jól,  mindenki másnak, főleg a felhasználóknak, rosszabb hely lesz az internet. A támogatók szerint viszont az új szabályozás majd felpörgeti a beruházásokat és az innovációt.

Egyébként nem Pai az első, akit fenyegetés ér a téma miatt. Az FCC előző elnökét, a netsemlegességi szabályok 2015-ös elfogadásában végül kulcsszerepet játszó Tom Wheelert is érték atrocitások. 2014-ben például tüntetők jelentek meg a házánál, és nem engedték kiállni az autójával.

Mindeközben az FCC nyilvánosságra hozta a nagy indulatokat kiváltó rendeletét az "internet szabadságának visszaállásáról", mind az 539 oldalával. Valószínűleg a CES se marad FCC-képviselők nélkül, többen is ígérték, hogy elmennek a netsemlegességről vitázni.

(Borítókép: Ajit Pai a Szövetségi Kommunikációs Bizottság netsemlegességről szóló szavazásán 2017 december 14-én - fotó: Andrew Harrer / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok