Index Vakbarát Hírportál

Újabb titkos műholdat vitt az űrbe a SpaceX

2018. január 8., hétfő 08:50

Sikeresen Föld körüli pályára állította vasárnap a SpaceX az amerikai kormány egy újabb titkos műholdját, jelentette az MTI. A csak Zuma néven emlegetett eszközt egy Falcon-9-es típusú hordozórakéta indította útnak a floridai Cape Canaveralnél lévő űrállomásról, közép-európai idő szerint hétfő hajnalban. A Falcon-9 visszatérő egysége nyolc perccel az elemelkedés után visszatért a Földre.

A Northrop-Grumman repülőgépgyártó és védelmi technológiával foglalkozó amerikai konszern csak azt ismerte el, hogy ők készítették az eszközt az amerikai kormánynak. A Zumáról semmi többet nem tudni, még azt sem, melyik kormányzati szerv használja.

Elon Musk cége az elmúlt évben két, katonai szempontból fontos és bizalmas szállítmányt bocsátott fel az amerikai kormány megbízásából. Májusban az NROL-76 hírszerzési műholdat indították útjára a Nemzeti Felderítő Hivatal számára. (A védelmi minisztériumban ez a hivatal működteti a kémkedés céljára használt műholdakat.) Szeptemberben pedig a legénység nélküli X-37B űrhajót vitte a SpaceX az űrbe az amerikai légierő megbízásából.

Rovatok