Index Vakbarát Hírportál

Behúzta a vész-vészféket a Microsoft

2018. január 10., szerda 10:24

Elkezdte a hibajavítás kiküldését a Microsoft a cég operációs rendszereit futtató számítógépekre, miután a múlt héten kiderült: szinte kivétel nélkül minden számítástechnikai eszköz feltörhető, amely az Intel, az AMD vagy az ARM processzorgyártó cégek csipjeit tartalmazza (még az Apple gépek is). A Spectre és Meltdown névre keresztelt biztonsági hibák javítására az érintettek pánikszerűen kezdtek javításokat kiadni, így tett a Microsoft is.

Kedden a felhasználók egy nagy csoportja meg is kapta a telepítésre erősen javasolt biztonsági szoftverjavító csomagot, de közülük jó pára kellemetlen meglepetéssel szembesültek, amikor a patch telepítése után a gépük nem volt hajlandó elindulni. A jelenségről befutó jelentések átvizsgálása után a Microsoft közölte, hogy a nyugtalanító hiba az AMD processzorral futó gépek egy részét érinti, és egyben le is állították átmenetileg a hibajavító csomag kiküldését.

“A Microsoft együttműködik az AMD-vel ennek a problémának az elhárításán, és amint lehet újrakezdjük az AMD-s eszközök biztonsági frissítését a Windows Update és WSUS segítségével” - olvasható a cég támogatói blogján.

A leállások okáról is szól a Microsoft közleménye: az AMD processzorainak egy része nem felel meg az AMD által a Microsoftnak átadott dokumentációknak, azaz eltérnek a leírtaktól, és így a Microsoft által az AMD-s dokumentációk alapján írt hibajavító kódok nem voltak kompatibilisek a deviáns csipekkel. Az érintett számítógépes eszközök a hardver és a szoftver összeférhetetlensége miatt nem tudtak bebootolni.

A helyzetre közleményben reagált az AMD is, hangsúlyozva, hogy szorosan együttműködnek a Microsofttal, hogy minél hamarabb kikerülhessen a felhasználókhoz – akik régebbi AMD csipeket használnak – a működőképes kód, írja a Cnet.

Rovatok