Index Vakbarát Hírportál

37 nem kívánt terhesség miatt panaszkodnak egy fogamzásgátló alkalmazásra

2018. január 16., kedd 20:59

Fogamzásgátló alkalmazás.

Nem, nincs félreértés, ez tényleg terhesség-megelőző szoftvert jelent.

Hogy akadályozhatja meg egy szoftver a teherbe esést?

(Leszámítva azt az opciót, hogy a kérdéses szoftvert feltöltik egy grazi akcentussal beszélő kiborg rendszermemóriájába, majd visszaküldik 1984-be, hogy meggyilkoljon egy pincérnőt, mielőtt az megszülné a gépek elleni háború ellenállási mozgalmának vezetőjét.)

(Vagy azt, hogy az alkalmazást telepítik egy telefonra, amivel eltömítik a nő [vagy a férfi] reproduktív szerveit, mert ez in concreto ellehetetleníti a coitust. Mondjuk ehhez szoftver se kell.)

A fogamzásgátló alkalmazás nem vicc. Létezik. A felhasználók épp emiatt panaszkodnak az alkalmazást fejlesztő Natural Cycles-re. Ugyanis hiába hirdette magát úgy, mint a nem kívánt terhesség megelőzésére alkalmas szoftver, a stockholmi Södersjukhuset kórház jelentése szerint legalább 37 nő jelentkezett be abortuszra. Mind a Natural Cyclest használták fogamzásgátlásra.

Az okostelefon alapú terhesség-megelőzés mégsem akkora ámítás, mint az iPhone-t vízállóvá tévő szoftver ígérete. A Natural Cycles algoritmusok, illetve olyan biomarkerek segítségével állapítja meg a termékenység mértékét, mint a testhőmérséklet. A naptárazás és a hőmérőzés csakugyan bevett fogamzásgátló módszerek. Az efféle védekezést még a radikálisan kotonellenes katolikus egyház is támogatja, ami összefüggésben lehet a hatékonyságával (pontosabban a hiányával).

Ennek ellenére a módszer népszerű alternatívája a hormonális fogamzásgátlóknak; főleg, hogy nincsenek is olyan mellékhatásai, mint a tablettáknak. Lehetséges, hogy az Európai Unió is ezért engedélyezte a forgalmazását.

A Verge szerkesztői emailben keresték a Natural Cyclest az ügy kapcsán. A cég arról tájékoztatta őket, hogy nem tudnak a Södersjukhuset kórházba bejelentkezett nők esetéről, de az egyes esetekről ők is értesültek. A vállalat kezdeményezte, hogy tartsanak belső vizsgálatot a klinikai részlegüknél, és megjegyezték, hogy

nincs fogamzásgátló módszer, ami 100 százalékos biztonsággal működne. A nem kívánt terhesség kockázata minden terhesség-megelőzési módszernél fennáll. A Natural Cycles-nek 7-es a Pearl Indexe, ami azt jelenti, hogy az esetek 93 százalékában védelmet nyújt; ezt kommunikáltuk is.

A Natural Cycles alkalmazását világszerte 700 ezer felhasználó telepítette. Csak 18 éven felüliek használhatják; a Natural Cycles a fiatalabbaknak azt javasolja, hogy használjanak más fogamzásgátló módszert.

(The Verge)

Rovatok