Index Vakbarát Hírportál

Erős Android-kémszoftverre bukkantak az oroszok

2018. január 17., szerda 20:37

A Kaspersky Lab moszkvai kiberbiztonsági cég egy erős Android-kémszoftverre bukkant, amivel a mikrofonon keresztül lehallgathatóak az okostelefonok, valamint hozzáférhetőek a WhatsAppon küldött üzenetek, írja az MTI. A szoftver korai verziója 2014-ben jelent meg, egy évvel később pedig rohamosan terjedni kezdett. 

Az orosz cég a Skygofree nevet adta a szoftvernek, ami az egyik legerősebb Android operációs rendszeren futó kémprogram, amivel valaha találkozott. A kémszoftvert egy megfigyelési technikákra szakosodott olasz cég fejleszthette ki.

A Skygofree egy fogyatékosok számára kifejlesztett segédfunkción keresztül jut hozzá a WhatsApp-üzenetekhez, amely például felolvasás céljából hozzáfér azokhoz. A funkció használatához szükséges hozzájárulást pedig egy megtévesztő kérdéssel szerzi meg a kémszoftver. Ráadásul megkaparinthatja az okostelefonon található SMS-eket, GPS-koordinátákat, híváslistákat és naptárbejegyzéseket is, valamint más applikációk által tárolt információkat is letölthet.

Rovatok