Index Vakbarát Hírportál

Törlik a Rubik-kocka magyar védjegyét

2018. január 23., kedd 16:23

Rubik Ernő és a brit Seven Towns nevű cég két évtizeddel a megjelenése után, 1996-ban jelentette be védjegyként a világhírű játékkockát, ám ezt a Simba Toys 2006-ban megtámadta, és az Európai Unió Bírósága hatályon kívül helyezte a Rubik-kocka formáját ábrázoló védjegyet - írja a Portfolio.hu.

Ennek az ügynek a legfrissebb folyománya az, hogy a magyar Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal kedden bejelentette, törölni kell a Magyarországra kiterjesztett védjegyet.

A védjegyes oldalmat kizáró határozat indoklásában az áll, hogy a megjelölés kizárólag azt a formát tartalmazza, amely a célzott műszaki hatás eléréséhez szükséges. Magyarán az nem lehet, hogy csak a kis színes kockákból kirakható nagy kocka legyen látható a védeni kívánt képmáson, hiszen a kis színes kockákból kirakott nagy kockának pont így kell kinéznie.

A Rubik-kocka csak szabadalomként kaphat oltalmat, és ezt 1977-ben Magyarországon meg is kapta a játék. Külföldön azonban nem védték le a találmányt, így gyakorlatilag bárki szabadon lemásolhatta.

Rovatok