Index Vakbarát Hírportál

Az Intel a csipekben is javítja a biztonsági hibákat

2018. január 26., péntek 08:40

Az Intel azt ígéri, hogy még az idén piacra dobja az áttervezett processzorait, amelyek már védve vannak a pár hete felfedezett Meltdown és Spectre nevű támadásokkal szemben. Ezeket a sérülékenységeket most szoftverrel próbálják befoltozni, ám ezekről kiderült, hogy érezhető mértékben lelassítják a számítógépeket.

A Spectre és a Meltdown hibái az Intel közel összes csipjében megtalálhatók, amit az elmúlt húsz évben legyártottak. A Meltdown az AMD-t és az ARM-ot is érinti, ami azt jelenti, hogy az utóbbi nagyjából az összes létező digitális eszközt támadhatóvá teszi, a számítógépeken kívül a telefonokat és a tableteket is. A támadók titkos adatokat tudnak kinyerni az áldozatok rendszereiből, például jelszavakat.

A PC World úgy sejti, hogy az áttervezett szilícium lapkák csak valamikor 2018 végén érkeznek meg, úgyhogy addig meg kell elégedni a szoftveres hibajavításokkal. Szakértőik abban is kételkednek, hogy valóban mindkét hibát kezelik, és úgy vélik, a Spectre javítása nagyobb módosításokat igényel. Az sem világos egyelőre, hogy a módosítás milyen költségekkel jár, azt beleépítik-e az árakba, és hogy miként változik majd a csipek teljesítménye.

Az Intel vezérigazgatója, Brian Krzanich még arra sem adott választ, hogy miért pont akkor adta el a 24 millió dollár értékű részvénypakettjét, még tavaly novemberben, amikor már biztosan tudott a hiba létezéséről, de azt még nem hozta nyilvánosságra. 

Rovatok