Index Vakbarát Hírportál

A kiberkoordinátor szerint a terrorizmust és az álhíreket nehéz kigyomlálni

2018. január 29., hétfő 08:39

Magyarország kiberkoordinátora szerint ahhoz, hogy a terrorista tartalmakat el lehessen távolítani a közösségi oldalakról, a tartalmak technikai szűrése és jogi eszközök egyaránt szükségesek – írja az MTI az M1 csatorna vasárnapi műsora nyomán.

Rajnai Zoltán annak apropóján beszélt a témáról, hogy Theresa May brit miniszterelnök a davosi beszédében arra szólította fel az online közösségi felületeket működtető globális cégeket, hogy a terrorizmussal kapcsolatos feladatok megoldásban ők is vállaljanak részt a politikusok és az országoknak mellett.

Rajnai szerint a nemzetközi környezetben az adatszolgáltatóknak, így a közösségi oldalaknak is, üzleti érdekeik vannak. Ezt kell szembevetni az Európát, az Egyesült Államokat, vagy a világ bármely részét veszélyeztető terrorizmussal a kiberkoordinátor szerint. Szerinte 

a szolgáltatókat a társadalmi felelősségvállalás motiválhatja a feladat megoldásában.

A feladat másik gátja a kiberkoordinátor szerint a humán tőke, csak emberi erővel mindezt megoldani nem lehet. A kiberkoordinátor szerint a feladat komplex, célszerű lenne megvizsgálni, hogy a jogi eszközök, illetve a közösségi oldalakon bevezetett szűrés hogyan fékezheti a terrorizmust. Véleménye szerint az álhírek kiszűrése is problémás lehet, mivel ezzel túlterhelhetik a rendszert.

Arról, hogy mi a feladata a magyar kiberkoordinátornak, korábban ebben a cikkben írtunk részletesebben:

Rovatok