Index Vakbarát Hírportál

A Microsoft kénytelen volt közbelépni az Intel bénázása miatt

2018. január 29., hétfő 12:46

Az Intel a múlt héten jelentette be, hogy a Spectre sebezhetőség egyik változatának kijavítására készített frissítésük hibás, időnként újraindulást idéz elő, váratlan viselkedést eredményezhet, és fennáll az adatvesztés esélye is. Ezért a vállalat azt javasolta a gyártóknak és a felhasználóknak, hogy egyelőre ne telepítsék a firmware-frissítést, várják meg, míg elkészül a hibátlan változat.

A Microsoft viszont ennél tovább ment: a hétvégén úgy döntöttek, hogy ők is kiadnak egy rendkívüli frissítést a Windows 7, Windows 8.1 és a Windows 10 rendszerekhez, amely letiltja azt a bizonyos védekezést a Spectre kettes típusú variánsával szemben, hogy megakadályozzák az újraindulásokat – írja az ITcafé.

A frissítés a Windows Update Catalog részeként jelent meg, így manuálisan lehet letölteni és telepíteni. Azoknak ajánlják, akik telepítették az Intel javítását, főként ha már tapasztaltak problémákat. Új registry kulcsokat is kiadtak, hogy a rendszergazdák kézzel tiltsák le vagy engedélyezzék a védekezést.

Január elején derült fény két súlyos biztonsági hibára több gyártó csipjeiben: az egyik (a Meltdown) csak az Intelt érinti, a másik (a Spectre) viszont rajtuk kívül az AMD és az ARM csipjeit is, így gyakorlatilag a legtöbb mai digitális eszközt a mobiloktól a laptopokon át a szerverekig. A hibák lényege, hogy a kihasználásukkal illetéktelenek férhetnek hozzá az eszközök memóriájában tárolt adatokhoz, akár a jelszavainkhoz is.

Rovatok