Index Vakbarát Hírportál

Gigabiten szörfölnek a Nyírségben

2018. január 30., kedd 15:32

Kezdenek felbukkanni a Szupergyors Internet Program (SZIP) első eredményei, erről küldött sajtóközleményt kedden a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A Nyírség déli részén elterülő Tégláson adták át a magyar tulajdonú Eurocable Magyarország által kifejlesztett 2027 darab végpontot, melyeken az előfizetők akár 1 Gbps sávszélességen is szörfölhetnek a neten. Hogy milyen havidíjért, az egyelőre nem derül ki a szolgáltató weboldalán, de már elküldtük nekik a kérdéseinket.

A netszolgáltató folytatja a fejlesztéseket a térségben, és összesen 5187 végponton valósít meg hasonló minőségi ugrást, ami húszezer felhasználó életére lesz befolyással. A teljes projekt beruházási értéke 591,6 millió forint lesz.

A kormány terve az, hogy 2018. végéig nagyjából az ország teljes területén elérhetővé teszi a legalább 30 megabit per másodperces hozzáféréseket, két évvel megelőzve az Európai Unió hasonló célkitűzését. A SZIP keretében 56 milliárd forint uniós támogatással összesen 150 milliárd forinthoz közelítő beruházás valósul meg. 

Rovatok