Index Vakbarát Hírportál

Moszkva: Vadásznak az oroszokra külföldön

2018. február 2., péntek 10:29

Az orosz külügyminisztérium arra figyelmezteti állampolgárait, hogy kétszer is gondolják meg a külföldi utazásaikat, mert az Egyesült Államok világszerte „oroszokra vadászik”.

Az MTI idézi a moszkvai közleményt, amely szerint komoly veszélye van annak, hogy Washington kérésére más országok őrizetbe vehetik, majd kiadhatják az orosz állampolgárokat az Egyesült Államoknak.

Felhívták a figyelmet arra, hogy az elmúlt évben legalább tíz oroszt vettek őrizetbe amerikai vádak alapján. Görögországban, Lettországban és Spanyolországban kibertámadással gyanúsítottak meg négy embert. 

A orosz minisztérium kiemelte Sztanyiszlav Liszov esetét, akit olyan vírus létrehozásával vádoltak meg, amely dollármilliókban mérhető károkat okozott pénzügyi intézetek ügyfeleinek. A férfit tavaly Spanyolország kiadta az Egyesült Államoknak. A közleményben más esetekről is szó esett, így Roman Szeleznyovéról is, akit 2014-ben a Maldív-szigeteken őrizetbe vettek, majd az orosz tárca szerint amerikai ügynökök elrabolták.

A dokumentumban arra is felhívták az orosz állampolgárok figyelmét, hogy kiadatás esetén elfogult eljárásra számíthatnak, ha az amerikai igazságszolgáltatás kezébe kerülnek.

Az amerikai külügyminisztérium nem kommentálta az orosz közleményt.

(Borítókép:  Nikita Shvetsov / Anadolu Agency / Getty Images Hungary)

Rovatok