Index Vakbarát Hírportál

120 milliárd dollárért vinnék a Qualcommot

2018. február 5., hétfő 10:31

Jelentősen megemelte a vételi ajánlatát a Broadcom, és a Reuters úgy tudja, hogy most már 80-82 dollárt is fizetne részvényenként a Qualcommért. A korábbi vételi ajánlatban még csak 70 dolláros összeg szerepelt, ez 60 dollárnyi készpénzt és 10 dollárnyi saját részvényt tartalmazott. Ez alapján

a felvásárlás értéke elérheti a 120 milliárd dollárt, vagyis a 30 ezermilliárd forintot.

Az eddigi legnagyobb felvásárlás a tech szektorban 67 milliárd dolláros üzlet volt, amelyben a Dell vette meg az EMC-t.

Az új gigafelvásárlás lehetősége már tavaly ősszel felmerült. A Broadcom hozzáállása nagyon magabiztos, és úgy vélik, hogy egy év alatt végigvihetik az ügyletet. A Qualcomm szerint másfél évet is igénybe vehet, hogy világszerte mindenhol megkapják a szabályozó hatóságok engedélyét.

Most legikább hálózati berendezésekben találhatók meg a Broadcom által gyártott csipek, a Cisco, Dell, Arista, IBM és Juniper egyaránt használja a lapkáit a nagysebességű (10+ gigabites) berendezésekben. Ezt a portfoliót egészítené ki a társaság a Qualcomm 4G-s és 5G-s mobilhálózati csipjeivel. A Qualcomm nagyon erős a fogyasztói piacon, az általa gyártott lapkák kerülnek a legtöbb mobiltelefonba. 

Mindeközben a Qualcomm is egy felvásárlási folyamat kellős közepén van: csippiac legnagyobb üzletébe 2016 őszén vágott bele, az NXP-t 47 milliárd dollárért akarja megszerezni. Az Európai Unió már az áldását adta a felvásárlására, így már csak a kínai trösztellenes hatóságnak kell engedélyeznie az ügyletet.

A hollandiai központú NXP a biztonságos azonosítás (pl. NFC csipek), az autóipar és a digitális hálózatok piacára gyárt csipeket.

Rovatok