Index Vakbarát Hírportál

A bitcoinos tranzakciók csaknem fele bűnözéshez köthető

2018. február 8., csütörtök 11:08

Az ausztrál Sydney Egyetem és a rigai Stockholm Közgazdasági Iskola közös pénzügyi kutatócsoportja a rendelkezésre álló tranzakció-történeti adatok elemzésével arra jutottak, hogy hozzávetőleg minden negyedik bitcoin-felhasználó illegális célokra használta a rendelkezésére álló kriptopénzt, és hogy a bitcointranzakciók csaknem fele, egész pontosan 44 százaléka volt köthető illegális tevékenységekhez.

A kutatók szerint évi átlagban 72 milliárd dollárnyi bitcoin cserélt gazdát bűnözéshez köthető üzletek során, ami nagyjából akkora mértékű forgalom, mint amekkorát az amerikai és európai kábítószerpiac bonyolít le. (Érdekes módon 2018 kezdete óta pont 72 milliárd dollár égett el a bitcoin értékvesztése miatt, mutat rá a The Next Web cikke az összeesküvés-elméleteknek kiváló táptalajt nyújtó egybeesésre.)

A tanulmány szerint az illegális felhasználási lehetőségek széles tárházát kínálja a bitcoin: drogkereskedelem, kiberbűnözés, tiltott pornográf tartalmak adásvétele, bérgyilkosok bérlése, terrorizmus támogatása, pénzmosás, pénzügyi felügyelet kijátszása mind szerepel a potenciális bűnözői módszerek közt.

A kutatók azt azonban hangsúlyozzák, hogy a kutatásuk nem arra irányult, hogy a bitcoin maga hozzájárul-e az illegális üzelmek piacának növekedéséhez, csupán azt elemezték, hogy az új, kevésbé kockázatos fizetőeszközt hogyan használják egyre nagyobb mértékben a bűnözők a jól bevált bűnözéshez. Annak vizsgálata, hogy mekkora mértékben járul hozzá a kényelmes, anonimitást biztosító kriptovaluta az online feketepiac bővüléséhez, külön kutatás tárgya kell legyen.

Rovatok