Index Vakbarát Hírportál

Brit állami weboldalak bányásztak kriptopénzt

2018. február 12., hétfő 13:42

Több mint 4200 weboldalt fertőzhettek meg hekkerek kriptopénzt bányászó szoftverrel, köztük több brit állami és egyetemi portállal, írja a The Register. A kiberbiztonsági kutató Scott Helme szerint az áldozatok közt van a brit adatvédelmi hivatal (ICO) weboldala, a brit egészségügyi szolgálat (NHS) információs oldala, az agrártálca weboldala, valamint Manchester és Croydon városok weboldala.

A kártékony programot Helme egyik barátja vette észre az ICO oldalán, ezután sikerült megtalálni a probléma forrását. A vakok és gyengén látók tájékozódását segítő webes plugin, a szöveges információkat felolvasó Browseloud fertőződött meg az idegen kóddal.  Az állami hivatalok figyelmeztetést adtak ki arról, hogy az ismeretlen támadók a weboldalak látogatóinak a számítógépén futtattak kriptobányász kódokat, és már megszabadították a weboldalakat a fertőzött fájloktól.

A támadók a Monero nevű kriptopénzt bányászták, a Bitcoin egyik riválisát, amelyet úgy alkottak meg, hogy a tranzakciókat ne lehessen nyomon követni, a küldő és a fogadó személye egyaránt ismeretlen maradjon.

Mivel a kriptopénz bányászása igencsak erőforrásigényes, a digitális fizetőeszközt ugyanis bonyolult matematikai problémák megoldásával kell előállítani. Az ebben érdekeltek pedig igen kreatívan keresik az új módszereket. Vannak, akik csak a videokártyákat vásárolják fel, és a grafikus csipen futtatják a kriptopénzt előállító algoritmusokat. Ez csak a gémereknek kellemetlen, akik a nagy kereslet miatt drágábban jutnak hozzá a videokártyákhoz. 

Egyesek viszont attól sem riadnak vissza, hogy a munkát kihelyezzék több százezer internetező számítógépére, teljesen illegális módon.

Rovatok