Index Vakbarát Hírportál

Öngyógyító bőrt kapnak a robotok

2018. február 12., hétfő 09:13

Az emberi bőr funkcióit és mechanikus tulajdonságait szimuláló mesterséges bőrt fejlesztettek ki a Colorado Boulder Egyetem munkatársai, és ezzel a robotokat akarják emberibbé tenni. Az elektronikus bőr teljesen öngyógyuló és újrahasznosítható, és ami ennél is fontosabb, nagyjából úgy érzékeli a nyomást, a hőmérsékletet és a rezgést, mint az emberi bőrszövet.

Már az is nagy dolog, hogy egy bébiszitter robot érzékelni tudja a rábízott gyermek testhőmérsékletét, és ehhez nem kéne hőmérőt használni, elég lenne megérintenie az embert. Egyben azt is biztosíthatja a bőrbe épített nyomásérzékelő szenzor, hogy a robot semmiképpen ne fejthessen ki túl nagy erőt. Mégiscsak acélból megépített gépekről van szó, amelyek könnyedén összetörhetik az emberi csontot.  

A mesterséges bőr a végtagprotézisekre applikálva is rendkívül hasznos lehet, hiszen a viselője érzékelni tudná a hőmérséklet és a nyomás változását - írja a Quartz.

A polimerből és ezüst nanorészecskékből álló mesterséges bőr ki tudja javítani a saját sérüléseit, de ha ez önállóan nem megy, akkor újrahasznosítással lehet teljesen új és működőképes elektronikus bőrt építeni belőle.

Rovatok