Index Vakbarát Hírportál

Blokkolhatják Oroszországban a Youtube-ot és az Instagramot

2018. február 13., kedd 23:03

Blokkolhatják Oroszországban a Youtube-ot és az Instagramot, ha nem kerülnek le a két oldalról azok a képek és videók, amelyek Alekszej Navalnij legutóbbi tényfeltáró videójában is szerepelnek - írja a Bloomberg.

A videóban, ami miatt Navalnij weboldalát is tiltólistára tették már a hatóságok, az ellenzéki vezető azt ecseteli, hogy Oleg Gyeripaszka milliárdos 2016 augusztusában hogyan vesztegette meg Szergej Prihogyko miniszterelnök-helyettest egy luxus hajókázással. Mindezt olyan Instagramra felöltött képek és Youtube-videók alapján állítja, amelyen szerinte a milliárdos és a politikus a hajón eszkort lányokkal láthatók. A képeket és videókat egy Násztya Ribka művésznevű fehérorosz modell és eszkort töltötte föl, akit amúgy a putyinista média korábban rászabadított Navalnij embereire, és aki könyvet írt arról, hogy hogyan kell oligarchákat fölszedni (Mindez Navalnij videójából derül ki, érdemes megnézni, mielőtt eltűnik a netről). 

Oleg Gyeripaszka viszont azt követelte a bíróságon, hogy a két oldal távolítsa el az ő személyiségi jogait sértő videókat és fényképeket, beleértve Navalnij riportját, a bíróság pedig a milliárdosnak adott igazat. 

Ha pedig  nem kerülnek le a képek és a videók, akkor akár már szerdán az egész országban blokkolhatják a Youtube és az Instragram oldalakat.

Mindez azért következhet be, mert az internetszolgáltatók nem tudnak egyes oldalakat blokkolni a két felületen, így ha nem kerülnek le a bíróság szerint sértő tartalmak, akkor csak az egész oldalt elérhetetlenné téve lehet megfelelni a bíróság döntésének. A Youtube-ot tulajdonló Alphabet (a Google anyacége) és az Instagramot birtokló Facebook Inc. egyelőre nem nyilatkoztak az ügyben. 

Rovatok