Index Vakbarát Hírportál

Miért szívat minket a Google képkeresője?

2018. február 16., péntek 18:31

Egyes felhasználók már Magyarországon is szembesülhettek a jelenséggel, de a Google mostantól globális szinten is megváltoztatja a képkereső szoftver működését. A keresőből

Eltávolítják a „Kép megtekintése” gombot

ami arra szolgált, hogy egy képre rákattintva megnézhessük azt teljes méretben.

A felhasználók értelemszerűen szerették és használták a funkciót; hogyisne, hiszen ha egy képre kerestek rá, nyilván szerették volna eredeti méretben megnézni azt. Mostantól azonban még egy lépésre szükség lesz, hogy elmentsük a kérdéses képet.

De miért jó kicseszni szegény júzerekkel? Mert ez tényleg olyan, mintha a Google szándékosan szívatná őket. És valóban erről van szó. A Google-t a kiadók és a fotósok régóta piszkálták amiatt, hogy mások ellopják a képeiket, és ezt választották megoldásnak. A múlt héten már bejelentették, hogy a GettyImages fotóit is a szerzői jogi információkkal jelenítik meg.

A változtatás hivatalos; maga a Google jelentette be.

Today we're launching some changes on Google Images to help connect users and useful websites. This will include removing the View Image button. The Visit button remains, so users can see images in the context of the webpages they're on. pic.twitter.com/n76KUj4ioD

— Google SearchLiaison (@searchliaison) February 15, 2018

A Google szándéka látszólag az, hogy megállítsa a gombnyomásra végrehajtható képlopást, illetve az, hogy a képet hosztoló weboldalra irányítsa a látogatókat. A kép jogtulajdonosa így több bevételhez juthat az átkattintások miatt, és a felhasználók is hamarabb szembesülhetnek a képhez kapcsolódó szerzői jogi adatokkal. A kiadóknak és a fotósoknak ez jó hír, de a több milliárd Google-felhasználónak nem annyira.

Van egy lehetőség, amivel megkerülhetjük a szöszmötölést: ha a jobb klikkre beugró menüben kiválasztjuk a „kép megnyitása új lapon” opciót, megtekinthetjük azt teljes méretben. Más kérdés, hogy mobilweben nem működik a megoldás: ott nem marad más opció, mint a kérdéses honlap meglátogatása, ahonnan lementhetjük a teljes méretű képet. Ezt valószínűleg a weben se fogják kihasználni: már nem a kép megtekintése, hanem az oldal felkeresése a legnagyobb méretű gomb a képek mellett, így gyanítható, hogy az amatőr felhasználók többsége ezt fogja választani.

A változtatással egy időben a Google a „kép keresése” (search by image) opciót is megszünteti. Ezt a változtatást alighanem azért vezették be, hogy a felhasználók ne találják meg túl könnyen a kérdéses fotók vízjel nélküli verzióját. Ennek ellenére még mindig rákereshetünk egy kép más verzióira, ha a kérdéses képet a böngészősávba húzzuk. 

(The Verge)

Rovatok