Index Vakbarát Hírportál

Bezár a szegények Wikipediája

2018. február 19., hétfő 08:52

Váratlanul bejelentették, hogy bezár a hat éve üzemelő Wikipedia Zero, amely a világ 72 országában 800 millió embernek tette elérhetővé az online enciklopédiát. A felhasználóknak a mobiltelefonjukon nem kellett megfizetniük az adatforgalmi költséget.

Hogy létrejöjjön ez a program, az enciklopédiát gondozó Wikimedia Foundation 97 mobilszolgáltatóval lépett szövetségre. A velük kötött megállapodások azonban idén lejárnak, és a Wikimedia nem köt új szerződést a szolgáltatókkal.

A Wikimedia Foundation most új módszereket keres az enciklopédiában meglévő tudás megosztásához, de erről egyelőre nem árultak el részleteket. Azt nem titkolja az alapítvány, hogy a probléma része a Wikipedia nevének viszonylagos ismeretlensége a megcélzott piacokon, a fejlődő országok nagy részében, például Mexikóban, Indiában és Nigériában rengetegen nem is hallottak róluk.

Bizonyos országokban pedig kihasználták a Wikipedia Zero ingyenességét, és szerzői jogot sértő anyagokra mutató linkeket rejtettek el az enciklopédia bejegyzéseiben.

Rovatok