Index Vakbarát Hírportál

Áramkörré alakították a DNS-molekulát

2018. február 27., kedd 14:06

Újabb bizonyíték a DNS-molekula sokoldalúságára: egy új felfedezés szerint a DNS áramvezető képessége miatt apró elektromos áramkörök, számítástechnikai eszközök, nanoméretű robotok készítésére is alkalmas.

Az Arizonai Állami Egyetem, a New York-i Egyetem és a Duke Egyetem kutatói olyan DNS-áramkört alkottak, amelyik képes megszakítani és összekapcsolni az áramot, nagyjából mint egy adapter.

Nongjian Tao, a Nature Nanotechnology-ban megjelent tanulmány társszerzője régóta azon dolgozik, hogy a DNS stabilabban és hatékonyabban tudja szállítani az áramot.

Jó ideje kutatjuk a DNS áramvezető képességét. Az áram megszakítása és összekapcsolása a hagyományos áramkörök alapvető tulajdonsága, ezt akarjuk utánozni a DNS-sel”

– mondta Tao az MTI beszámolója szerint.

A tanulmányban a DNS egy speciális formáját, a G-kvadruplexet (G4) használták, amely kettő helyett négy spirált tartalmaz. „Az áram az egyik oldalon, a két kettős spirál egyikén érkezhet be, és a másik oldalon, a másik kettős spirál egyikén távozhat, ezzel látványosan javult az áramvezető képessége” – magyarázta Zhang Peng, a Duke Egyetem kutatója. Mint a kutató mondta:

Ez volt az első lépés, ami szükséges volt ahhoz, hogy kizárólag DNS-ből álló szerkezetben áramot vezethessünk. Valószínű, hogy a következő lépések működő nanoelektronikai eszközök sikeres kifejlesztéséhez vezetnek.”

Rovatok