Index Vakbarát Hírportál

Szándékos vírusfertőzéssel irtják a nyulakat Új-Zélandon

2018. március 1., csütörtök 15:03

Vírussal próbálják megtizedelni a túlszaporodott vadnyúl-populációt Új-Zélandon – tudósít a túlvilági nyúlhelyzetről az MTI. A kártevőnek számító vadnyulakat az RHDV1-K5 vírustörzzsel fertőzik meg márciusban.

A nyulakat az 1830-as években telepítették be Új-Zélandra, és azóta sok problémát okoznak a gazdáknak: megdézsmálják a legelőket, üregeikkel károkat okoznak a földeken. A populáció kordában tartásának fő módja

A szakemberek szerint azonban a probléma már túl nagy ahhoz, hogy ezekkel a módszerekkel hatékonyan lehessen kezelni. A kilencvenes években a vérzéses betegséget okozó calicivírust is bevetették Új-Zélandon, de arra 20 év alatt az állatok immunissá váltak.

A mostani vírus egy új koreai törzs, az RHDV1-K5. Ez az állatok belső szerveit támadja meg, lázat, görcsöket, vérrögöket és légzési nehézségeket okozva. Ez a törzs kettő-négy napon belül végez az állattal. A módszer megosztja a helyieket. Az új-zélandi gazdák szövetsége „óriási megkönnyebbüléssel” fogadta a lépést, a Királyi Állatvédő Társaság azonban elkeserítőnek nevezte a hírt.

„Mi az emberségesebb módszerek hívei vagyunk”

– húzta alá Arnja Dale, a társaság egyik tagja, hozzátéve, hogy a vírus szenvedést okoz az állatoknak, és annak is megvan a veszélye, hogy a házinyulak is megfertőződhetnek.

Rovatok