Index Vakbarát Hírportál

Műbőrt hajtogattak egy robotkígyónak

2018. március 6., kedd 17:07

A Harvard Egyetem kutatói a kígyók és egy hagyományos japán eljárás által inspirált mesterséges bőrtípust hoztak létre puha robotoknak – írja a Quartz.

A kutatók a kirigami módszerét használták fel. Ez olyasmi, mint az origami, de a papírt vágják is, nem csak hajtogatják. Ennek megfelelően apró vágásokat ejtettek a műbőr alapjául szolgáló műanyaglapon, amelyet aztán egy kis motorszerkezet köré csavartak. 

Amikor a szerkezetet felfújták, a műanyagbőr a bevágások mentén kitágult és a földhöz súrlódott, a kis robot pedig ezt a súrlódást felhasználva tudott előrehaladni. A végeredmény: a robotkígyó ugyanúgy kúszik előre, mint az igazi, amelynek a mozgását a pikkelyes bőre segíti.

A kutatók többféle bevágási mintázatot is teszteltek, és végül a háromszög, a kör és a trapéz közül utóbbi bizonyult a leghatékonyabbnak, mert ez engedte a műbőrnek a legnagyobb tágulást. A harvardi kutatók szerint a fejlesztésüket azoknál a robotoknál lesz majd érdemes bevetni, ahol fontos szempont az egyszerűen és az olcsón kivitelezhető mozgás.

Rovatok