Index Vakbarát Hírportál

Oroszország és Kína kémkedik a legtöbbet

2018. március 6., kedd 16:01

Az elmúlt évben Európa-szerte jelentősen növekedett az online kémkedés, a digitális úton terjesztett manipulatív politikai kísérletek és más számítógépes támadások száma, bonyolultsága és jellege – közölte a holland hírszerző szolgálat (AIVD) kedden közreadott éves jelentésében.

A holland jelentés a politikai célú kiberkémkedés terén kiemelte Oroszországot és Kínát, amelyek az elmúlt évben különösen aktívak voltak más országok döntéshozatali folyamatainak és közvéleményének rejtett befolyásolásában, gyakran hamis hírek terjesztésével – írja az MTI.

Az AIVD szerint az online kémkedés eszközeit európai multinacionális vállalatok, kutatóintézetek, az energiaszektor és más csúcstechnológiával foglalkozó, illetve vegyipari cégek megfigyelésére is bevetették. A behatolók a gazdasági szektor nagy értékű és bizalmas információit lopták el – írja a a jelentés.

Az AIVD legutóbb azzal került be világszerte a hírekbe, hogy állítása szerint kulcsfontosságú információkhoz jutottak az oroszok tevékenységéről a 2016-os amerikai választásokat illetően: a hekkereik évekig be voltak épülve az egyik hírhedt orosz hekkercsapatba, a feltételezések szerint az orosz hírszerzéshez köthető Cozy Bearbe

Rovatok