Index Vakbarát Hírportál

Ez még nem a robotapokalipszis: Alexa csak véletlenül hozott frászt az emberekre

2018. március 8., csütörtök 08:53

Úgy képzelem, hogy ha a gépek egyszer úgy döntenek, hogy elkezdik kiirtani az emberiséget, nem Terminátorszerű robotkatonákkal fog kezdődni a háború, hanem az addigra a család bizalmába férkőzött ügynökök öntudatra ébredésével. Ha például Alexa hirtelen ellenünk fordulna, nagyjából ilyen vészjósló kacaj kíséretében tenné:

Az utóbbi néhány napban az Amazon hangvezérlésű intelligens asszisztensét használók közül sokan találkoztak a fentihez hasonló szokatlan jelenséggel: Alexa egyszer csak, látszólag teljesen indokolatlanul nevetésben tört ki. Többen arról számoltak be, hogy a frászt hozta rájuk, mert azt hitték, valaki van az otthonukban. Az Amazon is reagált, a cég szerint a fura viselkedés egy hiba miatt fordulhatott elő, és már úton a javítás – írja a Verge.

Mint kiderült, az "Alexa, nevess" parancsra Alexa annak rendje és módja szerint elkezd nevetni. Csakhogy az asszisztens ezt a kifejezést könnyen hallotta bele más parancsokba is, ezért a cég "Alexa, tudsz nevetni?"-re változtatja a programozott jókedvet előcsaló parancsot. További óvintézkedés a jövőbeli kellemetlenségek elkerülésének érdekében, hogy Alexa erre nem csupán elkezd nevetni, hanem előtte közli, hogy "Persze, tudok nevetni".

Hogy a végén is ő fog-e nevetni, azt pár évtizeden belül meglátjuk.

Rovatok