Index Vakbarát Hírportál

Mi lesz veled, railgun?

2018. március 11., vasárnap 07:25

Decemberben több jelentés is érkezett arról, hogy az amerikai haditengerészet már nagyon megbánta, hogy több mint félmiliárd dollárt költöttek az elektromágneses gyorsítás elvére épülő kinetikus fegyver, a railgun fejlesztésére.

A haditengerészet vezetője, John Richardson admirális szerint a railgun-program haláláról szóló beszámolók igencsak eltúlzottak.

Teljesen elkötelezettek vagyunk a railgun mellett. Továbbra is folytatjuk a teszteket. Kisebb tűzgyorsasággal és kisebb hatótávolsággal már demonstráltuk a képességeit. Most a mérnöki munka következik: fel kell turbóznunk, amíg el nem érjük a tervezett tűzgyorsaságot és a 80-100 mérföldes hatótávolságot.

– mondta Richardson.

Tudomásom szerint ezek a fegyverek elképesztő sebességű lövedékeket tudnak kilőni, amik teljes működőképességük birtokában 100 mérföldre is elérhetnek. Úgy tudom, Kína már bemutatta a hajóra szerelt railgunjait. Aggódom amiatt, hogy esetleg lehagynak minket.

Az állítólagos kínai railgunról februárban publikálták az első fotókat. A képek röviddel azután kerültek elő, hogy hírek röppentek föl az amerikai railgun-projekt bukdácsolásáról.

A Business Insider decemberben azt írta, hogy a Pentagon illetékes irodája, a Strategic Capabilities a railgunokra fordítható erőforrásokat átcsatornázta a szélesebb körű lövedékvizsgálati kutatásokhoz. A haditengerészet ugyanakkor sosem ismerte el, hogy felhagytak volna a railgunokkal való kísérletezéssel.

Tavaly júliusban a Haditengerészet Kutatóiroda (Office of Naval Research) még arról beszélt, hogy egy 32 megajoule-os railgunnal a fegyver hatótávolságát 110 mérföldre lehetne növelni. A szerdai kihallgatáson Richardson viszont elismerte, hogy a fejlesztés még nem tart ezen a ponton.

Ehhez több műszaki feltételnek kell teljesülnie. Már maga a fegyvercső, illetve annak a mérnöki kialakítása is korlátokat jelenthet. A felhasznált anyagoknak ki kell bírnia azt az energialöketet, hőmérsékletet és nyomást, ami a lövedékek kiröpítésével jár. És még erre is rá kell dupláznunk.

A mérnököknek már sok fejvakarást okozott, hogy az elektromágnessel hajtott lövedékek gyorsulása kilövéskor olyan hőt termel, hogy az a fegyvercső deformációjához vezhethet. A másik megoldatlan műszaki problémát az áramforrás jelenti. Ma egyedül a Zumwalt osztályú rombolóhajók tudnák biztosítani az elektromágnes működtetéséhez szükséges energiát. A haditengerészet ezért a kisebb rombolókon is bevethető railgunok fejlesztését fontolgatja.

A railgunok működési elvéről és fejlesztéséről ebben a cikkben írtunk hosszabban.

(Military.com)

Rovatok