Index Vakbarát Hírportál

2018-ban eljött az ideje az illegális műholdazásnak

2018. március 12., hétfő 13:37

Az átlagember azt gondolná, hogy az űripar, ami nagyjából a legfejlettebb emberi technológiák kicsúcsosodása, a legszigorúbb nemzetközi, kormányközi kontroll alatt áll, és nem sok tere van bármiféle illegális tevékenységnek, céges partizánkodásnak. Az amerikai szövetségi kommunikációs bizottság (FCC) friss jelentéséből azonban kiderül, hogy ebben a gazdasági szegmensben is nyiladoznak kiskapuk, és vannak is cégek, amik igyekeznek saját pecsenyéjüket sütögetni a rakéta-hajtóművek lángjánál.

Január 12-én az indiai állami űrügynökség (ISRO) harmicegy kisebb-nagyobb műholdat állított sikeresen Föld körüli pályára PSLV (Polar Satellite Launch Vehicle) rakétájával a Sriharikota államban található Satish Dhawan űrközpontból. Az FCC szerint a harmincból négy műhold, a Swarm Technologies kaliforniai startup cég kétirányú internetes kommunikációra tervezett kisméretű eszközei, anélkül jutottak az űrbe, hogy erre az FCC engedélyt adott volna – írja az IEEE Spectrum.

A történelemben ez az első eset, hogy hatósági engedély nélkül juttatott egy cég kereskedelmi célú műholdat az űrbe.

Az FCC szerint a két éve alapított cég SpaceBee névre keresztelt kísérleti műholdjai veszélyesek lehetnek a Föld körül keringő többi műholdra. A Swarm Technologiest Sara Spangelo kanadai repülőgépmérnök és Benjamin Longmier korábbi Google-alkalmazott alapította, öt alkalmazottjuk van, és műholdas IoT-kommunikációban utaznak (IoT = Internet of Things, vagyis a dolgok internete, azaz internetes eléréssel bíró háztartási eszközök, gépek, járművek, felszerelések összessége). A cég négy internetet sugárzó műholdja reményeik szerint később sokkal több társat kap, hogy aztán olcsón szolgáltathassanak netet a Föld bármely szegletében.

A nagyszabású, jól hangzó tervvel az egyetlen gond, hogy egy hónappal korábban nem kapták meg hozzá az FCC jóváhagyását. A hatóság a hozzájuk benyújtott pályaadatok alapján ugyanis arra jutott, hogy túl nagy kockázatot jelentenének más űrben keringő műholdra. Az FCC felügyeli az amerikai kereskedelmi műholdakat, és elvileg a más országokból föllőtt, de amerikai tulajdonú műholdakra ugyanúgy kiterjed a hatáskörük.

Az nem világos, hogy a Swarm Technologies miképp játszotta ki a szabályozást. Az FCC mindenesetre legújabb határozatában vissza is vonta a cégnek kiadott másik, korábbi engedélyt, aminek birtokában áprilisban a következő négy műholdjukat juttatták volna az űrbe. Az is elképzelhető, hogy ha a mostani vizsgálat lezárul, a elveszik tőlük az űrjogsit. Ez pedig gyakorlatilag a cég végét jelentené.

Szakértők szerint a SpaceBee műholdak sajátos méreteik miatt lehetnek veszélyesek: a 10x10x2,8 centiméteres műholdak negyedakkorák, mint a sztenderd CubeSatok (mint amilyen a magyar Masat-1 is volt), emiatt nehezen nyomon követhetők, és szinte lehetetlen megmondani, hogy pályájuk nem jelent-e veszélyt más műholdakra.

Rovatok